Potas jest bardzo istotnym makroelementem dla naszego organizmu. Potas między innymi pomaga nam utrzymać ciśnienie krwi w normie oraz dba o kondycję naszych mięśni. Potas jest głównym pierwiastkiem obecnym w naszych komórkach – obok sodu, magnezu oraz wapnia. Potas także jest odpowiedzialny za budowę aminokwasów i białek. Potas również reguluje ilość wody w naszym organizmie i zapewnia odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową naszemu organizmowi.
Niedobór potasu lub nadmiar potasu – jak rozpoznać?
Niedobór potasu – hipokaliemia, może wystąpić w przypadku niewłaściwej diety, ale także i podczas długotrwałych zatruć pokarmowych, biegunek i wymiotów. Objawami niedoboru potasu, między innymi są wzdęcia, problemy skórne (trądzik), chroniczne zmęczenie (może to też być objaw niedoboru żelaza, Witaminy D13, witaminy B12 lub innych czynników), a także nadmierne zdenerwowanie i podatność na stres.
Nadmiar potasu również nie jest dla naszego organizmu dobry. Gromadzenie się potasu występuje, gdy nasze nerki pracują słabo, podczas zakażeń lub podczas przyjmowania niektórych leków. Nadmiar potasu, czyli hiperkalemia, mogą powodować zaburzenia rytmu serca, także jak przy niedoborze osłabienie.
W czym jest najwięcej potasu?
Najpopularniejszym i najbardziej dostępnym źródłem potasu jest mięso – zarówno drób, jak i dziczyzna, cielęcina i wołowina, a także ryby – szczególnie popularne u nas dorsz, łosoś i sardynki. W przypadku niedoboru potasu, weganie i wegetarianie także mogą znaleźć wiele źródeł tegoż pierwiastka – doskonałym źródłem potasu są warzywa takie jak brokuły, pomidory, ziemniaki oraz groch, a także owoce – w szczególności banany, ale takżę i kiwi, cytrusy oraz morele (suszone w szczególności). Potas znajdziemy również w mleku i produktach mlecznych oraz w większości orzechów. Naturalnie występujący potas jest w tylu produktach, iż raczej każdy znajdzie coś dla siebie, ale w razie potrzeby są też dostępne suplementy diety z potasem.
Czy potas jest dobry na kaca?
Być może spotkaliście się kiedyś z kimś, kto na kaca je pomidory lub banany. Jest to zdecydowanie dobry pomysł – po zatruciu alkoholem, z organizmu jest wypłukiwany potas i inne elektrolity, przez co czujemy się słabiej, jesteśmy narażeni na skurcze, kołatanie serca i skoki ciśnienia.
Pokarmy o dużej zawartości potasu:
- Suszone owoce – szczególnie morele i śliwki, także daktyle, figi, jabłka i rodzynki.
- Produkty zbożowe, nieprzetworzone – kasze gryczana i jęczmienna, pieczywo pełnoziarniste z otrębami i płatkami owsianymi, pumpernikiel.
- Większość ryb – sardynki, dorsz, łosoś, tuńczyk oraz makrela.
- Mięso drobiowe i czerwone – kurczak, indyk, dziczyzna i wołowina.
- Świeże owoce – najwięcej pomidor i banan, także melon, kiwi, cytrusy, awokado, brzoskwinie, porzeczki i agrest,
- Warzywa – najlepiej zjadane na surowo – buraki i botwinka, seler, cukinia, pietruszka (zarówno nać jak korzeń), szpinak, dynia, szparagi i ziemniaki.
- Nasiona roślin strączkowych – bób, fasola, groch i soja.
- Produkty mleczne – mleko, jogurty naturalne bez owoców i cukru.
- Kakao i orzechy – skarbnica nie tylko potasu, ale i magnezu.
Jakie są zalecane normy dzienne spożycia potasu dla określonych grup wiekowych?
- Dzieci do 3 lat – 3 gramy dziennie,
- Dzieci od 4 do 8 roku życia – 3,8 grama dziennie,
- Dzieci od 9 do 13 roku życia – 4,5 grama dziennie,
- Młodzież od 14 roku życia i dorośli – około 4,7 grama dziennie,
- Kobiety karmiące piersią – około 5,1 grama dziennie.
Podane powyżej normy są standardem, lecz zapotrzebowanie na potas i inne pierwiastki oraz witaminy, jest zależne od między innymi wieku, wagi, stanu zdrowia i przyjmowania innych leków. W razie niedoboru lub nadmiaru potasu, należy skonsultować sięze specjalistą i wykonać badanie krwi, wskazujące na poziom pierwiastka w naszym organizmie.