Banan – ile ma kalorii? Wartości odżywcze i przepisy.
źródło: Pixabay

Banany to bardzo popularne w Polsce owoce, które cechują się delikatnym, słodkim smakiem i dużą zawartością składników mineralnych (głównie potasu) i witamin. Banany mają nie tylko wysokie wartości smakowe, ale i wartości lecznicze. Jedzenie bananów jest wskazane dla osób, które mają nadciśnienie, a także problemy układu trawiennego – wrzody czy biegunkę. Banany są przywożone do Polski z Azji i Australii – owoce te są zrywane z drzewa jeszcze zielone, z tego względu iż dojrzałe banany dosyć szybko się mogą zepsuć, a czeka je długa droga. Banan to częsty element diety sportowców, diet odchudzających czy diet wegetariańskich i wegańskich. Jeden banan zazwyczaj ma około 100 gram i znajdziemy w nim około 90 kalorii. Banany mają indeks glikemiczny 60, co oznacza, że diabetycy raczej nie powinni spożywać bananów, gdyż szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Owoce bardzo dojrzałe mogą mieć nawet indeks glikemiczny powyżej 70.

Jak wybrać świeże banany? Co zrobić, żeby szybciej dojrzały?

Jeżeli planujesz użyć banany do pieczenia, przyrządzenia musu czy koktajlu, możesz wybierać banany lekko przejrzałe. Są bardzo aromatyczne i zawierają dużo cukru, a wbrew mitom, lekko brązowe banany wcale nie są zepsute. Jeśli chcesz kupić banany na kilka dni, staraj się wybierać te bez plam, a najlepiej o jeszcze lekko zielonej skórce. Co zrobić żeby banany dojrzały szybciej? Najłatwiejszym sposobem jest pozostawienie ich na słońcu, lecz w okresie jesienno-zimowym, gdy często dni są szare, można włożyć banana razem z jabłkiem do torby papierowej i schować w lodówce. Taki proces może trwać kilkanaście godzin. Najszybszym sposobem jest nałożenie na banana prezerwatywy – lateks przyspiesza dojrzewanie bananów, a cały proces może się skończyć już nawet w ciągu 2 godzin! Jak przechowywać banany? Najlepsza dla nich będzie temperatura pokojowa, o ile nie są już przejrzałe. Bardziej dojrzałe banany można schować do lodówki.

Banan – ile ma kalorii? Wartości odżywcze i przepisy.
źródło: Pixabay

Czy można jeść końcówkę banana?

To chyba najbardziej rozpowszechniony mit na temat bananów. W końcówce banana NIE znajdują się lamblie, jaja pająków czy jakiekolwiek ciała obce – banana możemy jeść całego, bez skórki oczywiście. Skórkę możemy wykorzystać do smarowania (pocierania) skóry, gdy nas ugryzą komary. Enzymy zawarte w bananie, łagodzą podrażnienia i swędzenie.

Czy banany są zdrowe na jelita?

Jak najbardziej – błonnik zawarty w nich poprawia funkcjonowanie jelit, a same banany też mają zdolność do neutralizowania soku żołądkowego i zmniejszają podrażnienie żołądka.

Pomysły na dania z bananem.

  • Kopiec kreta z kremem z bananami,
  • Racuchy drożdżowe z bananami,
  • Naleśniki z bananami i domowym masłem orzechowym,
  • Chlebek bananowy (bananowiec),
  • Banany smażone w panierce,
  • Sernik na zimno słodzony bananami,
  • Koktajle z innymi owocami i jogurtem, kefirem lub maślanką,
  • Tarta z bananem i orzechami,
  • Galaretka z bananami na herbatnikach, z mascarpone,
  • Kurczak curry z bananem,
  • Kurczak po kubańsku z bananem.

Jakie przetwory zrobić z bananów?

Banan – ile ma kalorii? Wartości odżywcze i przepisy.
źródło: Pixabay
  • Marmolada z dodatkiem limonki i wanilii,
  • Dżem bananowo – jabłkowy z cynamonem, bez cukru,
  • Nalewka bananowa,
  • Wino z bananów,
  • Mus bananowy z dodatkiem kakao.

Czy lepsze są banany surowe czy po obróbce?

Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, tak jak większość owoców i warzyw najwięcej wartości zachowuje pod postacią surową.  Banany jak najbardziej można przerabiać – piec, gotować czy robić przetwory. Smakowo – zyskują bardzo dużo w odpowiednich połączeniach, lecz tracą nieco wartości.

Wartości odżywcze bananów (w 100 g)

  • Wartość energetyczna – 89 kcal,
  • Białko ogółem – 1.09 g,
  • Tłuszcz – 0.33 g,
  • Węglowodany – 22.84 g (w tym cukry proste 12.23),
  • Błonnik – 2.6 g.
Witaminy
  • Witamina C – 8.7 mg
  • Tiamina – 0.031 mg
  • Ryboflawina – 0.073 mg
  • Niacyna – 0.665 mg
  • Witamina B6 – 0.367 mg
  • Kwas foliowy – 20 µg
  • Witamina A – 64 IU
  • Witamina E – 0.10 mg
  • Witamina K – 0.5 µg
Minerały
  • Wapń – 5 mg
  • Żelazo – 0.26 mg
  • Magnez – 27 mg
  • Fosfor – 22 mg
  • Potas – 358 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk – 0.15 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here