Jak zrobić puszyste naleśniki 1
źródło: Pixabay

Naleśniki to bardzo popularne danie w wielu krajach. Serwowane są pod postacią płaskich, cienkich naleśników oraz tak zwanych naleśników amerykańskich (pancakes, flapjack) – mniejszych ale grubszych placuszków. Pomysłów na nadzienie do naleśników jest mnóstwo – można je przyrządzić na słodko z owocami, czy też kremem czekoladowym, bitą śmietaną lub kajmakiem, ale także i na słono – z warzywami czy też mięsem. W Ameryce Północnej poniekąd standardem śniadaniowym są grubsze amerykańskie placki polane syropem klonowym. Naleśniki to danie uniwersalne – na śniadanie lub deser wyśmienicie będą smakować z sezonowymi owocami lub konfiturami, na obiad – na słono albo na kolację z białym serem. W Polsce bardzo popularne są też naleśniki pod postacią krokietów.

Przepis na puszyste naleśniki.

Każdy przepis na naleśniki bazuje na trzech składnikach: mleko, jajko oraz mąka. Najszybszy przepis na naleśniki, polega na wymieszaniu wszystkich składników w jednym czasie, potrzebujemy do nich:

1 szklankę mleka, 1 jajko, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, albo opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, Szczyptę soli, Mąkę (najlepiej pszenną) – 150 gram, Ewentualnie łyżkę cukru, jeśli naleśniki mają być „na słodko”.
Jak zrobić puszyste naleśniki 1
źródło: Pixabay

Powyższe składniki mieszamy ze sobą za pomocą miksera lub trzepaczki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy odrobinę mleka lub wody, jeśli za rzadkie – dodajemy odrobinę mąki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową, albo taką przeznaczoną do smażenia naleśników), dajemy odrobinę oleju. Lepsze smakowo są naleśniki smażone na maśle, lecz masło się dużo łatwiej przypala. Po rozgrzaniu się oleju, nalewamy chochelką ciasto na środek patelni i rozprowadzamy je po całej powierzchni. Po tym jak naleśnik się przyrumieni, odwracamy go na drugą stronę. Możemy to zrobić za pomocą szpatułki, albo w sposób bardziej efektywny – podrzucając go patelnią. Trzeba tylko uważać, aby naleśnik nie poleciał na sufit, albo środek kuchni.

Jaki farsz jest najlepszy do naleśników?

Tak jak wcześniej wspomnieliśmy, naleśniki doskonale komponują się z wieloma różnymi dodatkami. Najlepszym połączeniem przy naleśnikach na słodko jest twaróg i owoce. Bardzo dobra jest kompozycja twarogu i sera mascarpone jako nadzienia, a na wierzchu owoców – truskawek, brzoskwini, wiśni, bananów albo porzeczek. W zasadzie każdy owoc będzie się dobrze komponował, więc wybierzmy swoje ulubione. Naleśniki można także udekorować bitą śmietaną, płatkami czekolady bądź listkiem mięty.

Farsz do naleśników na słono, na obiad. Jest wiele możliwości, w zależności od upodobań. Jeżeli mamy np. Mięso z rosołu, możemy je przeznaczyć na farsz – zmielić i dodać drobno pokrojoną lub też zmieloną marchewkę, doprawić i tak przyrządzone podać na obiad. Taka wersja farszu to też dobry starter do zrobienia krokietów. Zarówno naleśniki jak i krokiety, można nadziać podobnymi farszami jak pierogi – polecamy połączenie kapusty z grzybami, mięsa z kapustą, a także i użycie farszu jak na pierogi ruskie.

Można również zaczerpnąć inspirację z kuchni np. Meksykańskiej. Pikantny farsz z fasoli, papryki czerwonej i ostrej papryki jalapeno lub dla zaawansowanych – habanero, z dodatkiem kukurydzy i marchewki z pewnością skradnie serce niejednego fana tradycyjnych naleśników. Do takiego zestawu można również dodać ser, np. Typu cheddar. Jeżeli ktoś jest fanem ostrej kuchni orientalnej, może nadziać naleśniki kurczakiem curry w towarzystwie warzyw, w tym także ostrej papryczki.

Jak zrobić puszyste naleśniki 1
źródło: Pixabay

Z jakiej mąki można zrobić naleśniki?

Jaka mąka jest najlepsza do naleśników? Mąka pszenna jest najpopularniejsza – głównie dzięki zawartości glutenu, co ułatwia smażenie naleśników. Najlepiej wybrać mąkę typu 450 lub

. Można także użyć mąki pełnoziarnistej, owsianej, albo żytniej. Jako alternatywa dla osób nietolerujących glutenu, zamiennikiem mąki pszennej może być mąka gryczana (dobra do naleśników na słono), mąka kukurydziana, mąka migdałowa (wyższa kaloryczność) oraz mąka jaglana.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here