Jak zrobić pizzę 1
źródło: Pixabay

Pizza jest to bardzo popularna na świecie potrawa, pochodząca z Włoch. W różnych regionach świata, przybierała też różne modyfikacje. Klasyczna, tradycyjna włoska pizza składa się z płaskiego, cienkiego placka drożdżowego, sosu pomidorowego, sera typu mozzarella oraz ziół, najczęściej podawana na obiad lub kolację. Tradycyjna receptura pizzy, nakazuje piec ją w bardzo mocno nagrzanym piecu. Włoska pizza oryginalnie występuje pod postaciami: pizzy neapolitańskiej, pizzy sycylijskiej i pizzy rzymskiej.

Jak zrobić pizzę neapolitańską?

Pizza neapolitańska, cechuje się cienkim ciastem i minimalną ilością dodatkowych składników. W oryginale  – do pizzy neapolitańskiej, używa się pomidorów San Marzano oraz mozzarelli z bawolego mleka (tzw. Mozzarella di bufala campana). Tak jak do większości włoskich wypieków, używamy mąki typu 00. Pizza powinna być przygotowywana w piecu opalanym drewnem, lecz w warunkach domowych jest to niemalże nierealne. Istnieją specjalne piecyki do pieczenia pizzy, które osiągają podobną temperaturę i dają taki sam efekt, jak klasyczne, włoskie piece na drewno. Pizzę neapolitańską charakteryzuje też długi czas dojrzewania ciasta i bardzo mała ilość drożdży, bardzo cienkie ciasto i bardzo krótki czas pieczenia. Przepis na pizzę neapolitańską znajdziemy na stronie głównego, oficjalnego organu nadzorującego oraz certyfikującego. W warunkach domowych ciężko jest odtworzyć warunki z pizzerii, a więc podamy przepis, który będzie też dostosowany do piekarników domowych.

Jak zrobić pizzę 1
źródło: Pixabay

Składniki potrzebne do zrobienia ciasta na pizzę neapolitańską:

1 litr wody o temperaturze pokojowej, 1,8 kg mąki typu 00, 3 gram świeżych drożdży, 40 gram soli morskiej.

Jak wyrobić ciasto na pizzę neapolitańską?

Do wyrobienia ciasta możemy użyć miksera, ale możemy je też ugnieść ręcznie. Początkowo mieszamy wodę z solą i następnie stopniowo dosypujemy mąkę. Po 5 minutach wyrabiania, dodajemy skruszone drożdże (nie rozpuszczamy ich wcześniej absolutnie!). Wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. O ile zazwyczaj przygotowując ciasto na pizzę, od wyrobienia do wsadzenia do piekarnika czasem mija kilkadziesiąt minut, to w przypadku pizzy neapolitańskiej musimy uzbroić się w cierpliwość. Aby ciasto zyskało niepowtarzalny smak, a drożdże dojrzały w odpowiednim tempie, ciasto należy odstawić na minimum 8 godzin. Do przykrycia użyjmy wilgotnej ścierki, aby ciasto nadmiernie nie wyschło. Ciasto przechowujemy najlepiej w skrzynkach fermentacyjnych, uprzednio podzielone na tyle części, ile placków planujemy zrobić. Nie musisz wracać do początku przepisu – faktycznie używamy tylko 3 gram drożdży i do ciasta nie dodajemy jajka.

Składniki na pizzę neapolitańską:

Pomidory – oryginalnie San Marzano, Mozzarella di bufala campana, Oliwa z oliwek, Twardy ser tarty (parmezan lub pecorino romano), Świeża bazylia.

Rozprowadzamy około 60-80 gram pomidorów po cieście, następnie obsypujemy je pociętą lub porwaną mozzarellą, obsypujemy startym serem, dodajemy kilka liści bazylii i na koniec polewamy oliwą z oliwek. Pizzę wkładamy do pieca nagrzanego do 485-500 stopni Celcjusza na minutę – maksymalnie 1,5 minuty (należy obserwować pizzę, aby jej nie przypalić). Jeżeli nie dysponujemy piecem o takiej mocy, musimy zmienić proporcje mąki do wody w cieście. Na 1 kilogram mąki, użyjmy 620 mililitrów wody. I 15 gram oliwy z oliwek, a po wyrabianiu ciasta odstawiamy je na 4 godziny przykrywając szczelnie (np. Folią), a po tym czasie wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin. W domowych warunkach odpowiednią temperaturę najłatwiej uzyskać na patelni. Przyda nam się termometr, którym będziemy mogli zmierzyć jej temperaturę – powinna oscylować około 320-350 stopni. Wykładamy na nią wcześniej przygotowane ciasto i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika, z funkcją grzania od góry, wkładając blisko grzałki.

Jak zrobić ciasto na pizzę sycylijską?

Jak zrobić pizzę 1
źródło: Pixabay

Składniki potrzebne do zrobienia ciasta na pizzę sycylijską:

500 gram mąki typu 00, 300 mililitrów wody o temperaturze pokojowej, 20 gram świeżych drożdży, 3 łyżki oliwy, Sól.

Sposób przygotowania ciasta na pizzę sycylijską:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie o temperaturze około 25 stopni Celcjusza, dolewamy je do mąki, dodajemy oliwę i sól, po czym zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem. Wyrośnięte ciasto „wałkujemy” dłońmi, delikatnie, aby nie pozbyć się zbyt dużej ilości powietrza, po czym smarujemy sosem pomidorowym bądź pomidorami, posypujemy serem i układamy resztę składników.

Klasyczne składniki na pizzę sycylijską to: czarne oliwki wypestkowane, ser z mleka owczego, często dodawane są suszone pomidory bądź pomidory koktajlowe. Pizza sycylijska powinna mieć cienkie ciasto, ale może być nieco grubsza od pizzy neapolitańskiej. Pizzę pieczemy w maksymalnie możliwej temperaturze (dobrze jeśli jest to 280 stopni) i przygotowany placek kładziemy na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy. Pizzę pieczemy na środkowej półce, w zależności od grubości od 10 do 15 minut. Po wyciągnięciu pizzy posypujemy ją twardym, startym serem i ewentualnie bazylią.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here