Jak ugotować bób świeży i mrożony 3
źródło: Pixabay

Bób jest to bardzo dobre i smaczne źródło białka roślinnego, to idealna alternatywa dla wegetarian i wegan. Także jak inne rośliny strączkowe ma wiele wartości odżywczych. Bób ma wiele właściwości zdrowotnych – wiąże kwasy w jelicie grubym, obniża stężenie cholesterolu LDL, a także jest wskazany podczas ciąży, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Bób może być jedzony na surowo, lecz jednak większość z nas spożywa go dopiero po ugotowaniu w wodzie bądź na parze. Podczas tradycyjnego gotowania jednak tracimy dużo wartości odżywczych, więc najlepszym sposobem na jego przyrządzenie, będzie ugotowanie go na parze.

Jak ugotować świeży bób?

Najlepszej jakości ziarna, to te, które są intensywnie zielone i nie posiadają plam oraz przebarwień. Jeżeli masz możliwość, kup bób na targu, niepakowany w foliowe torebki! Jeżeli nie masz takiej możliwości, przy zakupie bobu w woreczku strunowym zwróć uwagę, czy nie ma na nim wilgoci i plam. Przed ugotowaniem bobu, należy go dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Ugotuj wodę (objętościowo powinno być jej 2x więcej niż bobu) z dodatkiem soli i cukru. Po tym jak woda zacznie wrzeć, wrzuć bób i przykryj garnek pokrywką. Bób gotujemy na dużym ogniu, aż do miękkości – zależnie od wielkości i wieku ziaren – od 10 minut do maksymalnie 30 minut w przypadku starszych odmian. Im krótsza obróbka termiczna, tym lepiej – stracimy mniej wartościowych substancji. Czy bób można jeść ze skórką? Jak najbardziej! W skórce jest najwięcej witamin.

Jak ugotować bób świeży i mrożony 3
Jak ugotować bób świeży i mrożony? Przepisy.

Mrożony bób zazwyczaj gotujemy około 20 minut, w taki sam sposób jak świeży – wrzucamy go do wrzącej, osolonej wody. Bób możemy zamrozić i przechowywać nawet kilkadziesiąt tygodni w temperaturze -15 stopni bądź niższej, natomiast w lodówce w temperaturze do 8 stopni, możemy przechowywać go przez tydzień.

Najzdrowszym sposobem na gotowanie warzyw jest przygotowanie ich na parze – czas gotowania zależy od rodzaju parowaru, zapewne czas gotowania bobu w parowarze znajdziesz w jego instrukcji, lecz najlepiej w przypadku młodych ziaren gotować je około 15 minut, starszych – 25 minut.

Pomysły na dania z bobem.

Zazwyczaj bób jemy sam, ewentualnie polany masłem i posypany solą. Bób bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem – możemy podsmażyć świeży czosnek na maśle, dodać garść koperku oraz odrobinę soli – tak niewiele, a podbije smak bobu.

Bardzo dobrą alternatywą jako smarowidło do chleba, będzie pasta z bobu. Do przygotowania pasty, bób możemy gotować nieco dłużej niż w instrukcji powyżej. Do zrobienia pasty z 250 g bobu, potrzebujemy także 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz. Ugotowany i przestudzony bób obieramy ze skórek, miksujemy bądź rozgniatamy na papkę, razem z pozostałymi składnikami. Voila!

Bób może być też składnikiem mieszanek warzywnych – czy to podanych solo, czy jako dodatek do mięsa, albo makaronu – luzem lub jako puree. Bób idealnie skomponuje się z cebulą, koperkiem, pomidorkami i pieczarkami 10. Przyprawy, które polecamy do bobu to: czosnek, sól, koperek, pietruszka i bazylia.

Bób i jego wartości odżywcze

Bób jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł białka, może być substytutem mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, albo uzupełnieniem innych diet. Bób posiada w sobie również dużą ilość błonnika, przez co daje uczucie sytości, reguluje pracę jelit i doskonale działa na zaparcia. Ziarna bobu zawierają w sobie również bardzo istotne witaminy, między innymi A, C oraz witaminy z grupy B. Mają w sobie także potas, wapń, fosfor, żelazo oraz kwas foliowy – niezbędny dla kobiet w ciąży.

Jak ugotować bób świeży i mrożony 3
Jak ugotować bób świeży i mrożony? Przepisy.

Wartości odżywcze ugotowanego bobu w 100 g

  • Wartość energetyczna – 110 kcal
  • Białko ogółem – 7,60 g
  • Tłuszcz – 0,40 g
  • Węglowodany – 19,65 g
  • Błonnik – 5,4 g

Witaminy

  • Witamina C – 0,3 mg
  • Tiamina – 0,097 mg
  • Ryboflawina – 0,089 mg
  • Niacyna – 0,711 mg
  • Kwas pantotenowy – 0,157 mg
  • Witamina B6 – 0,072 mg
  • Kwas foliowy – 104 μg
  • Witamina A – 1 μg
  • Witamina K – 2,9 μg

Minerały

  • Wapń – 36 mg
  • Żelazo – 1,50 mg
  • Magnez – 43 mg
  • Fosfor – 125 mg
  • Potas – 268 mg
  • Sód – 5 mg
  • Cynk – 1,01 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here