Jak przygotować siemię lniane 3
źródło: Pixabay

Siemię lniane występuje najczęściej pod postacią ziaren lnu całych, albo zmielonych. Siemię lniane ma właściwości prozdrowotne, między innymi stosuje się je do obniżania cholesterolu i w łagodzeniu objawów dolegliwości przewodu pokarmowego. Ziarna lnu często są także wykorzystywane w diecie, ze względu na dużą zawartość błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz białka. Siemię lniane zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny, przez co jest wykorzystywany przy zaparciach. Lignany zawarte w siemieniu lnianym, wpływają pozytywnie na krążenie oraz obniżają zły cholesterol. Największa ilość lignanów zawarta jest właśnie w siemieniu lnianym, jest go aż 3 razy więcej niż w nasionach chia i prawie 10 razy więcej niż w sezamie. Należy jednak pamiętać iż siemię lniane nie zawsze jest wskazane. Nie powinny go pić kobiety w ciąży, oraz osoby z bardzo silnymi zaparciami. Podczas przyjmowania lnu pod postacią siemienia, należy także wypijać dużo wody, aby nie spowodował nasilenia się zaparć. Efektami ubocznymi nadmiaru siemienia, mogą być między innymi wzdęcia, zaparcia lub biegunki oraz bóle brzucha. Powinniśmy stosować nie więcej jak 10 gram siemienia lnianego dziennie.

Jak przyrządzić, jeść i pić siemię lniane?

Jak przygotować siemię lniane 3
źródło: Pixabay

Tak jak wspominaliśmy na początku, siemię lniane występuje pod postacią proszku lub w całych ziarnach. Najlepiej przyswajalne wartości odżywcze są w wersji zmielonej, jednakże jeśli mamy całe ziarenka, możemy je tuż przed przyrządzeniem zmielić blenderem, czy młynkiem. Od razu po zmieleniu, przygotowujemy wersję finalną naszego siemienia.

Siemię lniane możemy dodawać do sałatek, zup, a nawet do wypieku chleba. Siemię lniane może w kuchni również zastąpić jajka, co stanowi dobrą informację dla wegetarian i wegan. Siemię lniane doskonale komponuje się także z owsiankami. Ziarenka siemienia lnianego mają na tyle neutralny smak, że pasują do na prawdę dużej ilości potraw.

Najpopularniejszą metodą spożywania siemienia lnianego, jest zrobienie z niego kisielu. Około 3 łyżki ziaren lnu zalewamy gorącą (ale nie wrzącą) wodą, przykrywamy na kilkadziesiąt minut i odstawiamy. Po przestygnięciu, możemy przecedzić kisiel i oddzielić ziarno od gęstego płynu. Siemię można też pić po 10-15 minutach po przygotowaniu, lecz wtedy nie odcedzajmy naparu i mieszajmy go co jakiś czas.

Efekty stosowania siemienia lnianego.

Siemię lniane w niektórych przypadkach daje efekty niemalże natychmiastowe, natomiast jeżeli nie mamy przeciwwskazań, zalecane jest włączenie siemienia do codziennej diety. Przede wszystkim dzięki siemieniu lnianemu, dostarczymy naszemu organizmowi dużo kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, a także witamin z grupy B, witaminy E oraz kwasu foliowego. Siemię lniane powinno być wykorzystywane w diecie, jeżeli zależy nam na uzyskaniu bądź utrzymaniu szczupłej sylwetki – duża ilość błonnika wspomoże ten proces. Najlepiej siemię lniane spożywać rano, na czczo, przed śniadaniem.

Długotrwałe przyjmowanie siemienia lnianego może też wpłynąć na jakość i kondycję włosów, skóry i paznokci. Z zaparzonego siemienia lnianego, można zrobić sobie maseczkę do włosów.

Czy olej lniany jest zdrowy?

Jak przygotować siemię lniane 3
źródło: Pixabay

Podczas wytwarzania oleju lnianego, niestety są utracone bardzo cenne lignany. Olej nie zawiera także białka oraz błonnika, stąd lepiej wybrać siemię lniane niż przetworzony olej. Można natomiast używać siemienia lnianego jako dodatku do sosów, czy sałatek – ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3.

Siemię lniane – wartości odżywcze. Siemię lniane w porcji 100 g zawiera:

  • 42 g tłuszczu, w tym 23 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA)
  • 29 g węglowodanów,
  • 20 g białka,
  • 28 g błonnika,
  • 534 kcal.

Witaminy:

  • 569 mg witaminy E w postaci alfa-, delta- i gamma-tokoferolu,
  • 112 mg kwasu foliowego,
  • 6 mg biotyny (B7),
  • 0,5 mg witaminy B1,
  • 0,2 mg witaminy B3,
  • 0,6 mg witaminy B6,
  • 3,2 mg niacyny (B3),
  • 0,5 mg witaminy B5.

Minerały:

  • 236 mg wapnia,
  • 431 mg magnezu,
  • 831 mg potasu,
  • 4 mg cynku,
  • 1 mg miedzi,
  • 3 mg manganu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here