Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 3
źródło: Pixabay.com

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Czego o nich nie wiesz?

Witaminy ze względu na rozpuszczalność dzielimy na te rozpuszczalne w wodzie, czyli: witaminy grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, B6, B12, foliany, biotyna i kwas pantotenowy) oraz witamina C. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: witamina A, witamina D, witamina E oraz witamina K.

W czym jest najwięcej Witaminy A?

Witamina A gromadzi się w tkance tłuszczowej oraz wątrobie. Pomaga nam w zachowaniu wzroku w odpowiedniej kondycji, zachowuje dobry stan skóry i błon śluzowych, przyspiesza gojenie ran, ma wpływ na jakość włosów, a także wzmacnia odporność. Witamina A ma działanie antyoksydacyjne. Witamina A występuje w produktach pochodzenia roślinnego, które zazwyczaj nie mają w sobie tłuszczu, dlatego posiłki warto łączyć z olejami (na przykład z lnianym), rybami albo awokado. Najwięcej witaminy A jest w warzywach pomarańczowych, czerwonych i ciemnozielonych. Najlepsze pod tym kątem są: marchew, brokuły, natka pietruszki, szpinak, papryka, dynia, morele, brzoskwinie i śliwki.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 3
źródło: Pixabay.com

Nadmiar i niedobór Witaminy A.

Nadmiar beta-karotenu może powodować między innymi: problemy z apetytem, bóle kości, stawów i głowy, wypadanie oraz łamliwość włosów i łamliwość paznokci. Niedobór witaminy A powoduje problemy z widzeniem (łącznie ze ślepotą zmierzchową), problemy skórne i utrudnia gojenie się ran, a także powoduje zahamowanie wzrostu u dzieci.

W czym jest najwięcej witaminy D?

Witaminę D dzielimy na dwie główne formy – D2 i D3. Witamina D3 znana jako cholekalcyferol występuje w tłustych rybach, wątróbce, nabiale i żółtkach jaj, natomiast witamina D2 (ergokalcyferol) znajduje się w grzybach i drożdżach. Witamina D pozwala nam zachować kości w dobrej formie, korzystnie wpływa na system nerwowy oraz odporność (warto ją łączyć z witaminą C w okresie jesienno-zimowym). Większość witaminy D i tak dostarczamy poprzez skórę. W okresie letnim nie powinniśmy mieć problemu z pozyskaniem jej w ten sposób, natomiast przy krótkich i mało słonecznych dniach, warto uzupełnić tą witaminę poprzez dietę.

Nadmiar i niedobór witaminy D.

Nadmiar może spowodować problemy z apetytem, zaburzenia pulsu, bóle głowy oraz rzadziej bóle kostno-stawowe. Niedobór witaminy D jest szczególnie groźny dla dzieci i osób starszych. U dzieci może powodować krzywice, natomiast u starszych osteoporozę i choroby układu krążenia.

W czym jest najwięcej witaminy E?

Witamina E to tokoferole i tokotrienole – witamina ta jest antyoksydantem, który działa na nasz organizm odmładzająco. Witamina E działa również przeciwnowotworowo i przeciwzakrzepowo. Głównymi źródłami witaminy E w pożywieniu są produkty pochodzenia roślinnego, które już zawierają tłuszcz, potrzebny do wchłonięcia się witaminy do organizmu: oliwa i oliwki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje i migdały, nasiona słonecznika, nasiona dyni, awokado oraz rośliny strączkowe.

Nadmiar i niedobór witaminy E.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 3
źródło: Pixabay.com

Nadmiar witaminy E może spowodować ogólne zmęczenie i bóle głowy, także problemy z widzeniem, natomiast bardzo ciężko jest przedawkować witaminę E – jej nadmiar jest wydalany z organizmu. Niedobór witaminy E powoduje problemy skórne, osłabia wzrok i płodność, wpływa także na koncentrację i jakość snu. Niedobór witaminy E jest równie mało prawdopodobny co jej nadmiar.

W czym jest najwięcej witaminy K?

K jak krzepliwość – witamina K jest niezbędna do odpowiedniej krzepliwości krwi. Witamina ta wykazuje także właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne – dlatego bardzo istotne jest utrzymanie odpowiedniego jej poziomu w organizmie. Wiele witaminy K znajdziemy w popularnych w Polsce warzywach: kapuście włoskiej, szpinaku, brokułach, brukselce, sałacie, pietruszce, pomidorach, a także w olejach i orzechach.

Nadmiar i niedobór witaminy K.

Niedobór witaminy K powoduje między innymi problemy z krzepliwością krwi i z gojeniem się ran, witamina K bierze także udział w mineralizacji kości. Nadmiar witaminy powoduje problemy z pracą wątroby, anemię oraz czasami nadmierną potliwość lub moczopęd. Niedobory i nadmiary występują bardzo rzadko, a najbardziej narażeni na nią są osoby z chorobami wątroby i noworodki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here