kurkuma
źródło: Pixabay.com

Kurkuma cieszy się coraz większą popularnością w Polskiej kuchni – i słusznie! Przyprawa ta pochodzi z Indii i jest tam stosowana  niemal każdym daniu. Kurkuma jest podobna z wyglądu do imbiru i także ma ostry smak. Wyróżnia się intensywnie żółtą barwą – to przez kurkuminę, która jest w niej zawarta. Kurkuma jaką najczęściej spotykamy w sklepie jest pod postacią zmielonego kłącza. Kurkuma nie tylko nadaje smaku, ale ma też wiele właściwości prozdrowotnych, a także jest wykorzystywana w kosmetyce. Zobacz, dlaczego warto używać kurkumy w swojej kuchni. Kurkuma jest także znana pod nazwą szafran indyjski.

Jakie cenne składniki znajdują się w kurkumie?

Kurkumina, nadająca barwę, ma także silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Sama w sobie kurkumina jest słabo wchłaniana przez organizm, więc często spotyka się suplementy z dodatkiem piperyny, która wspomaga wchłanianie się kurkuminy. Kurkuma jest bardzo bogatym źródłem minerałów i witamin – ma witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy oraz witaminę B6), witaminę E oraz witaminę K (obie to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach). Ze składników mineralnych kurkuma posiada: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód oraz cynk.

kurkuma
źródło: Pixabay.com

Czy kurkuma jest dobra na odchudzanie?

Nic nie zastąpi odpowiednio zbilansowanej diety i treningu, lecz można się wspomagać przyprawami. Kurkuma ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, a w połączeniu z piperyną wspomaga procesy trawienia. Kurkuma na odchudzanie będzie skuteczniejsza, jeżeli kupimy ją w formie suplementu. Kurkuma kuchenna wchłania się nieco trudniej niż ta kupiona w aptece.

Zastosowanie kurkumy w kuchni.

Kurkuma jest jednym ze składników popularnej mieszanki curry, czy też sosu Worcestershire. Samą kurkumę możemy dawać do gotowania ryżu, czy warzyw. Kurkuma ma silne właściwości barwiące, co sprawia, że możemy nią zabarwić lukier do ciasta czy też jajka na Wielkanoc, pamiętając jednak, że w kontakcie z dłońmi, zostawia na nich żółte ślady. Nadmiar kurkumy może spowodować zgorzknienie potrawy.

Woda z kurkumą na dzień i na noc.

Sporo osób poleca, by pić kurkumę z wodą lub mlekiem. Jeśli będziemy codziennie na czczo pić kurkumę z pieprzem, możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera. Ponadto poprzez silne właściwości przeciwzapalne, możemy wzmocnić swój organizm i jego odporność. W zestawie z witaminą C i witaminą D3 powinna stanowić zestaw odpornościowy w okresie jesienno-zimowym. Woda z kurkumą pomaga również na trawienie i problemy trawienne, niektóre osoby ze zgagą również polecają pić taką miksturę. Aby polepszyć smak wody lub mleka z kurkumą, możemy dodać miodu.

Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania kurkumy?

Tak, ze względu na oddziaływanie na inne leki, niektórzy powinni ją wykluczyć z diety. Nie jest wskazana w ciąży i przy kuracji lekami antyzakrzepowymi. Zbyt duża ilość kurkumy nie tylko uczyni potrawy gorzkimi, ale może spowodować biegunki i problemy z układem trawiennym.

Jakie właściwości zdrowotne ma kurkuma?

kurkuma
źródło: Pixabay.com

Kurkuma wzmacnia odporność i ma działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Kurkuma wspomaga odpowiednie funkcjonowanie wątroby. Pomaga utrzymać układ krążenia oraz serce w dobrej kondycji, poprzez obniżenie cholesterolu. Kurkuma poprzez działanie przeciwzapalne, przeciwdziała takim jednostkom chorobowym jak zwyrodnienia stawów czy choroby zapalne jelit. Kurkuma ma właściwości pomagające stracić masę ciała i oczyszczające. Są też naukowe dowody iż kurkuma wspiera leczenie nowotworów i zapobiega mutacjom rakotwórczym. Kurkuma może być stosowana zapobiegawczo przed tworzeniem się kamieni żółciowych, lecz jeśli już je mamy, powinniśmy zrezygnować z tej przyprawy.

Pomysły na dania z kurkumą.

Koktajl bananowo-białkowy z dodatkiem kurkumy, owsianka z orzechami z dodatkiem kurkumy, klasyczny ryż curry z kurczakiem, brokuły z sosem serowym z dodatkiem curry, a nawet jajecznica z curry.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here