Masło orzechowe, choć jest wysokokaloryczne (około 600 kcal w 100 gramach), to jednak często jest używane w dietach, nawet odchudzających. Masło orzechowe ma dużo pozytywnych wartości odżywczych i jest doskonałym zamiennikiem klasycznego masła, pasuje zarówno do potraw na słodko jak i na słono, a tłuszcze w nim zawarte w większości są tymi pozytywnymi. Dodatkowo, orzechy są bogate w białko, zawierają przeciwutleniacze, dużą ilość błonnika, tryptofan, witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Niestety często na sklepowych półkach znajdziemy masła z dodatkami utwardzonych olejów czy cukru. Z poniższego artykułu dowiesz się jak zrobić domowe masło orzechowe nawet bez użycia blendera.
Z jakich orzechów zrobić masło orzechowe?
Natura obdarzyła nas wieloma rodzajami orzechów i na szczęście większość z nich nadaje się na przerobienie na masło orzechowe. Najlepsze masła orzechowe są z orzechów włoskich, migdałów, także nerkowców, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych. Z powodzeniem możemy mieszać swoje ulubione rodzaje orzechów.
Przepis na domowe masło orzechowe.
Składniki i narzędzia jakich potrzebujemy do zrobienia domowego masła orzechowego: 1 kilogram ulubionych orzechów, Patelnia, Maszynka do mielenia i/lub blender, Słoik.
Przygotowujemy orzechy – obieramy je ze skorupek. Następnie prażymy je na patelni, bez dodatku tłuszczu – przez około 10 minut. Możemy także również orzechy uprażyć w piekarniku – w temperaturze 200 stopni Celcjusza, także przez 10 minut. Jeżeli chcemy uzyskać masło gruboziarniste, wystarczy, że przepuścimy połowę orzechów przez cienkie sitko w maszynce do mielenia, a połowę zmiksujemy w blenderze na gładką masę. Jeżeli chcemy uzyskać kremowe masło, możemy całkowicie zmiksować całość w blenderze, ale jeśli nie chcemy go nadwyrężyć, możemy przepuścić orzechy przez maszynkę.
Gdybyśmy chcieli uzyskać masło lekko słone lub lekko słodkie, możemy dodać szczyptę soli bądź cukru, lecz najlepsze i najbardziej uniwersalne będzie to bez dodatków. Orzechy także znakomicie komponują się z miodem, więc jeśli chcemy masło wykorzystać do słodkich dań – dodajmy miód (ilość zależna od pożądanej słodkości). Bardzo dobre do słodkich potraw będzie też masło orzechowe z dodatkiem kakao, a nawet mleka w proszku – z takimi dodatkami nasze masło orzechowe może w smaku przypominać Nutellę. Tak zrobione masło z pewnością doda energii na cały dzień, a nawet na trening.
Ciekawe pomysły na dania z domowym masłem orzechowym:
- Owsiane ciasteczka z masłem orzechowym,
- Babeczki jaglane z masłem orzechowym,
- Naleśniki lub pancakes z masłem orzechowym i bananem,
- Lody bananowo-czekoladowe z masłem orzechowym,
- Bruschetta z masłem orzechowym, rukolą i serem pleśniowym,
- Burger z wołowiną, rukolą, serem cheddar i masłem orzechowym,
- Do makaronu, jako baza do sosu,
- Masło orzechowe jako baza do kremu do ciasta lub tortu.
Jak zrobić masło orzechowe bez użycia blendera?
Do zrobienia domowego masła orzechowego, możemy użyć wcześniej wspomnianej maszynki do mielenia mięsa. W niemalże każdym domu możemy takową znaleźć – czy to ręczną, czy elektryczną. Aby uzyskać kremową konsystencję masła, możemy zmielić nasze orzeszki dwukrotnie, a nawet trzykrotnie – zależnie od pożądanej konsystencji.
Orzechy ziemne – wartości odżywcze.
Najpopularniejszymi orzechami do masła orzechowego, są orzeszki ziemne (arachidowe). Poniżej podajemy ich kaloryczność, zawarte w nich witaminy oraz minerały. Masło orzechowe bez dodatków, będzie miało takie same wartości.
Wartości odżywcze orzeszków ziemnych (w 100 g): Wartość energetyczna – 567 kalorii, białko ogółem – 25,80 g, Tłuszcz – 49,24 g, Węglowodany – 16,13 g (w tym cukry proste 4,72 g), Błonnik – 8,5 g.
Witaminy: Tiamina – 0,640 mg, Ryboflawina – 0,135 mg, Niacyna – 12,066 mg, Witamina B6 – 0,348 mg, Kwas foliowy – 240 µg, Witamina E – 8,33 mg.
Minerały: Wapń – 92 mg, Żelazo – 4,58 mg, Magnez – 168 mg, Fosfor – 376 mg, Potas – 705 mg, Sód – 18 mg, Cynk – 3,27 mg.
Źródło danych: USDA National Nutrient Database