Jak zrobić domowe lody 1
źródło: Pixabay

Domowe lody to deser, który spasuje niemal każdemu. Głównie kojarzą nam się z latem, ale są i fani jedzenia lodów w zimie. Przy wykorzystaniu niewielkiej ilości składników, jesteśmy w stanie zrobić zdrowe domowe lody samemu. Przede wszystkim – na bazie naturalnych składników, bez aromatów i wzmacniaczy smaku, ze świeżymi bądź mrożonymi owocami. Większość składników zazwyczaj ma się dostępnych niemal zawsze i od ręki – wystarczy na przykład śmietanka, mleko, cukier, ewentualnie owoce świeże lub mrożone, serek typu mascarpone, kakao, jogurt naturalny, odżywka białkowa czy miód.

Jak zrobić domowe lody z mleka?

Do tego typu lodów będziemy potrzebować: 0,5 litra mleka (może to być mleko zarówno krowie, jak i kokosowe, sojowe albo migdałowe), 4 żółtka jaj, 4 łyżki cukru i opcjonalnie 0,5 laski wanilii.

Jak zrobić domowe lody 1
źródło: Pixabay

Mleko gotujemy z laską wanilii, a osobno ubijamy żółtka z cukrem. Po odstawieniu mleka z palnika, miksujemy je, wlewając powoli ubite wcześniej żółtka. Masa musi zgęstnieć, możemy też miksować mleko z żółtkami na nagrzanej płytce, na kuchence. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy przykrywając do schłodzenia. Następnie miksturę wstawiamy do zamrażalnika i co 2 godziny miksujemy przez 15-20 minut. Operację powtarzamy 2-3 razy. W razie gdybyśmy nie mieli wanilii, można ją zastąpić cukrem waniliowym.

Jak zrobić domowe lody waniliowe jak włoskie, bez maszyny i bez jajek?

Do tego przepisu będziemy potrzebować: 300 mililitrów śmietanki 30% lub 36%, 2 sztuki kurzych jajek, cukier lub cukier puder – 100 gram oraz opcjonalnie 1 laskę wanilii.

Śmietankę (schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy, aż będzie sztywna. W osobnej misce ubijamy żółtka z połową cukru i ewentualnie wanilią. Gdy już żółtka będą puszyste, zaczynamy osobno ubijać białka na sztywną pianę, z pozostałym cukrem, tak jak robimy to do wielu ciast. Następnie mieszamy delikatnie ze sobą wszystkie składniki, zamykamy w szczelnym opakowaniu i wkładamy do zamrażarki. Po kilku-kilkunastu godzinach lody są gotowe do zjedzenia. Wedle uznania – można do smaku dodać owoce, kakao (ewentualnie roztopioną czekoladę, albo płatki czekolady) lub orzeszki i bakalie.

Jak zrobić domowe kremowe lody truskawkowe?

Do przygotowania lodów truskawkowych bez jajek będziemy potrzebowali: 400 gram świeżych lub mrożonych truskawek, cukier (ilość zależna od słodkości truskawek i od pożądanej słodkości lodów), 200 mililitrów śmietanki kremówki 30% lub 36% oraz 250 gram serka typu mascarpone. Jeżeli mamy świeże truskawki, musimy je umyć, wysuszyć i pozbyć się szypułek. Jeżeli mamy truskawki mrożone – od razu wrzucamy połowę z nich do blendera. Drugą połowę rozgniatamy widelcem, lub drobno kroimy. Po zmiksowaniu truskawek z cukrem, ubijamy śmietanę na sztywno. W połowie miksowania śmietany, dodajemy serek mascarpone i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodajemy zmiksowane truskawki oraz te pokrojone lub zgniecione i miksujemy przez chwilę na najniższych obrotach, aż do wymieszania się składników. Tak przygotowany mus, wlewamy do szczelnie zamkniętych pojemników i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej puszyste lody, co 1-2 godziny możemy je ponownie delikatnie zmiksować.

Truskawki można zastąpić innymi owocami, doskonale do lodów pasują np. banany, wiśnie, owoce leśne, a nawet cytrusy.

Czym się różnią lody w stylu francuskim od lodów w stylu filadelfijskim i lodów w stylu włoskim?

Jak zrobić domowe lody 1
źródło: Pixabay

Lody w stylu francuskim są robione na bazie żółtek, śmietanki i dodatków – mają delikatną, gładką konsystencję. Lody w stylu filadelfijskim są robione z tłustej śmietanki i mleka, lecz bez jajek. Są twardsze niż lody francuskie, lecz są mniej kaloryczne i łatwiejsze do zrobienia. Lody włoskie różnią się od filadelfijskich i francuskich temperaturą w jakiej są przygotowane. Lody włoskie najczęściej wytwarza się maszynką. Są bardziej miękkie i puszyste od lodów amerykańskich.

Jak zrobić zdrowe lody – sorbet?

Sorbet to rodzaj lodów, który składa się zazwyczaj z owocowego musu, lub soku, wody i ewentualnie cukru. W przeciwieństwie do tradycyjnych lodów są dużo mniej kaloryczne – nie zawierają śmietanki czy zazwyczaj jajek. Jak zrobić sorbet truskawkowy? Wystarczy zmiksować 500 gram owoców, 100 gram cukru i 300 mililitrów wody, opcjonalnie można dodać sok z cytryny. Przed zmiksowaniem, w małym rondelku mieszamy i podgrzewamy sok z cytryny, wodę oraz cukier – aż do rozpuszczenia. Miksujemy same truskawki, a potem wlewamy syrop z cukru. Przelewamy do szczelnego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Aby sorbet był puszysty, dwu-trzykrotnie co godzinę należy wyjąć lody i ponownie zmiksować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here