Jak przygotować pyszne jajka 3
źródło: Pixabay

W Polsce najpopularniejszym rodzajem jajek są kurze – zwykle są podstawą śniadań, sałatek oraz są używane jako przystawki. Jest to podstawa diety większości z nas – jajka są bardzo odżywcze i zdrowe, a wbrew obiegowej opinii można ich jeść dużo, o ile nie mamy na nie alergii i nie mają tak złego wpływu na cholesterol – według WHO możemy zjadać  10 jajek tygodniowo. Jajka są doskonałym źródłem białka, a największą ich ilość znajdziemy w… żółtku. Dodatkowo w jajkach znajdziemy wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K oraz witaminy z grupy B i wiele składników mineralnych (pełna tabela na końcu artykułu).

Jak ugotować jajko na miękko?

Jeżeli mamy świeże 11 jajka w lodówce, to wyjmujemy je kilka minut przed gotowaniem, bądź myjemy w ciepłej wodzie, tak aby miały temperaturę zbliżoną do pokojowej.

Jak przygotować pyszne jajka 3
źródło: Pixabay

Wkładamy jajka do wody i nastawiamy do zagotowania. Czas gotowania zależy od wielkości jajek – od momentu gdy woda zacznie wrzeć małe jajka (S) gotujemy 3,5 minuty, średnie (M) 4 minuty, duże (L-XL) 5-6 minut. Jeżeli w jednym momencie gotujemy więcej niż 4 jajka, możemy dodać do czasu gotowania 30 sekund. Po upływie tego czasu, wylewamy wrzątek zastępując go zimną wodą. Po wystudzeniu jajek – są gotowe. Nie trzymajmy ich zbyt długo w zimnej wodzie, gdyż możemy mieć wtedy problem z ich obraniem.

Ile czasu gotować jajka na twardo?

Podobnie jak w przypadku jajek na miękko, gdy chcemy ugotować jajka na twardo – wyjmujemy je z lodówki bądź myjemy w ciepłej wodzie. Nalej taką ilość wody do garnka, aby jajka były zakryte, a zapas wody był taki, gdy po odparowaniu jej części – nadal zakrywała jajka. Dodaj soli do wodywtedy łatwiej będzie obrać jajka. Zależnie od rozmiaru, od momentu zagotowania przy małych jajkach – 7-8 minut, średnich – 8-9 minut, dużych 9-11 minut. Im dłużej będziemy gotować jajka, tym bardziej sypkie żółtko będzie, natomiast jeśli bardzo długo pozostawimy je we wrzątku – wokół żółtka pojawi się czarna obwódka.

Jak zrobić jajko w koszulce?

Jajko ugotowane w koszulce, zwane jest także jajkiem poszetowym. Najłatwiej je przygotować używając wody, octu i soli. Pierwszy sposób polega na zagotowaniu 2 litrów wody, 70 ml octu i soli. Po tym gdy woda zacznie wrzeć, mieszamy ją energicznie łyżką i podczas gdy jeszcze wiruje, wbijamy do środka jajka (pojedynczo). Gotujemy do 3 minut, a do wyjęcia najlepsza będzie łyżka cedzakowa. Drugi sposób jest podobny, lecz nie musimy mieszać wody, a jedynie wbić jajka i po uprzednim wyłączeniu palnika, trzymać pod przykryciem 3-4 minuty.

Jak zrobić klasyczny omlet?

Klasyczny omlet są to roztrzepane jajka na patelni. Dobór dodatków jest już sprawą indywidualną – są fani zwykłego omleta, ale często jako uzupełnienie używane są boczek, pomidory, cebula czy szczypiorek. Często też jako dodatki używane są owoce – banany, jabłka, truskawki, maliny lub jagody.

Jak przygotować pyszne jajka 3
źródło: Pixabay

Do przygotowania klasycznego omleta potrzebujemy: 2 jajka, 1 łyżkę masła lub innego tłuszczu do smażenia, 1 łyżkę mleka, szczyptę soli i ewentualnie pieprz. Nastawiamy patelnię z tłuszczem na bardzo małym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy jajka – należy je rozbić, dodać mleko i przyprawy, energicznie wymieszać widelcem lub trzepaczką. Wlewamy masę jajeczną na patelnię i smażymy bez przykrycia na większym ogniu. Po tym jak brzegi omletu będą ścięte, delikatnie obracamy go na drugą stronę i podsmażamy dosłownie przez kilka sekund.

Jak zrobić idealne jajko sadzone z płynnym żółtkiem?

Jajka sadzone sprawdzą się zarówno na śniadanie, jako dodatek do tosta czy kanapki, ale także i na obiad – podane z młodymi ziemniakami 32 i szparagami 01 lub kalafiorem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Jajka rozbijamy delikatnie, aby nie uszkodzić żółtka – najlepiej do miseczki, aby sprawdzić ich świeżość i uniknąć wbicia skorupek na patelnię i wlewamy na patelnię. Jajka nie powinny zbyt mocno skwierczeć – do przygotowania jajek sadzonych wystarczy bardzo mały ogień. Po minucie, przykrywamy jajka pokrywką i smażymy na najmniejszym ogniu, aż do momentu gdy białko się zetnie. Czas smażenia jest zależny od ilości i wielkości jajek oraz średnicy patelni, więc musimy po prostu obserwować. Pod koniec smażenia – solimy jajka.

Jajko – wartości odżywcze w 100 g.

Witaminy

  • Tiamina – 0.040 mg
  • Ryboflawina – 0.457 mg
  • Niacyna – 0.075 mg
  • Witamina B6 – 0.170 mg
  • Witamina B12 – 1,1 µg
  • Kwas foliowy – 47 µg
  • Witamina A – 540 IU
  • Witamina E – 1.05 mg
  • Witamina D (D2 + D3) 2.0 µg
  • Witamina K – 0.3 µg

Minerały

  • Wapń – 56 mg
  • Żelazo – 1.75 mg
  • Magnez – 12 mg
  • Fosfor – 198 mg
  • Potas– 138 mg
  • Sód – 142 mg
  • Cynk – 1.29 mg

Kwasy tłuszczowe

  • nasycone – 3.126 g
  • jednonienasycone – 3.658 g
  • wielonienasycone -1.911 g
  • tłuszcze trans – 0.038 g
  • cholesterol – 327 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here