W Polsce najpopularniejszym rodzajem jajek są kurze – zwykle są podstawą śniadań, sałatek oraz są używane jako przystawki. Jest to podstawa diety większości z nas – jajka są bardzo odżywcze i zdrowe, a wbrew obiegowej opinii można ich jeść dużo, o ile nie mamy na nie alergii i nie mają tak złego wpływu na cholesterol – według WHO możemy zjadać 10 jajek tygodniowo. Jajka są doskonałym źródłem białka, a największą ich ilość znajdziemy w… żółtku. Dodatkowo w jajkach znajdziemy wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K oraz witaminy z grupy B i wiele składników mineralnych (pełna tabela na końcu artykułu).
Jak ugotować jajko na miękko?
Jeżeli mamy świeże 11 jajka w lodówce, to wyjmujemy je kilka minut przed gotowaniem, bądź myjemy w ciepłej wodzie, tak aby miały temperaturę zbliżoną do pokojowej.
Wkładamy jajka do wody i nastawiamy do zagotowania. Czas gotowania zależy od wielkości jajek – od momentu gdy woda zacznie wrzeć małe jajka (S) gotujemy 3,5 minuty, średnie (M) 4 minuty, duże (L-XL) 5-6 minut. Jeżeli w jednym momencie gotujemy więcej niż 4 jajka, możemy dodać do czasu gotowania 30 sekund. Po upływie tego czasu, wylewamy wrzątek zastępując go zimną wodą. Po wystudzeniu jajek – są gotowe. Nie trzymajmy ich zbyt długo w zimnej wodzie, gdyż możemy mieć wtedy problem z ich obraniem.
Ile czasu gotować jajka na twardo?
Podobnie jak w przypadku jajek na miękko, gdy chcemy ugotować jajka na twardo – wyjmujemy je z lodówki bądź myjemy w ciepłej wodzie. Nalej taką ilość wody do garnka, aby jajka były zakryte, a zapas wody był taki, gdy po odparowaniu jej części – nadal zakrywała jajka. Dodaj soli do wody – wtedy łatwiej będzie obrać jajka. Zależnie od rozmiaru, od momentu zagotowania przy małych jajkach – 7-8 minut, średnich – 8-9 minut, dużych 9-11 minut. Im dłużej będziemy gotować jajka, tym bardziej sypkie żółtko będzie, natomiast jeśli bardzo długo pozostawimy je we wrzątku – wokół żółtka pojawi się czarna obwódka.
Jak zrobić jajko w koszulce?
Jajko ugotowane w koszulce, zwane jest także jajkiem poszetowym. Najłatwiej je przygotować używając wody, octu i soli. Pierwszy sposób polega na zagotowaniu 2 litrów wody, 70 ml octu i soli. Po tym gdy woda zacznie wrzeć, mieszamy ją energicznie łyżką i podczas gdy jeszcze wiruje, wbijamy do środka jajka (pojedynczo). Gotujemy do 3 minut, a do wyjęcia najlepsza będzie łyżka cedzakowa. Drugi sposób jest podobny, lecz nie musimy mieszać wody, a jedynie wbić jajka i po uprzednim wyłączeniu palnika, trzymać pod przykryciem 3-4 minuty.
Jak zrobić klasyczny omlet?
Klasyczny omlet są to roztrzepane jajka na patelni. Dobór dodatków jest już sprawą indywidualną – są fani zwykłego omleta, ale często jako uzupełnienie używane są boczek, pomidory, cebula czy szczypiorek. Często też jako dodatki używane są owoce – banany, jabłka, truskawki, maliny lub jagody.
Do przygotowania klasycznego omleta potrzebujemy: 2 jajka, 1 łyżkę masła lub innego tłuszczu do smażenia, 1 łyżkę mleka, szczyptę soli i ewentualnie pieprz. Nastawiamy patelnię z tłuszczem na bardzo małym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy jajka – należy je rozbić, dodać mleko i przyprawy, energicznie wymieszać widelcem lub trzepaczką. Wlewamy masę jajeczną na patelnię i smażymy bez przykrycia na większym ogniu. Po tym jak brzegi omletu będą ścięte, delikatnie obracamy go na drugą stronę i podsmażamy dosłownie przez kilka sekund.
Jak zrobić idealne jajko sadzone z płynnym żółtkiem?
Jajka sadzone sprawdzą się zarówno na śniadanie, jako dodatek do tosta czy kanapki, ale także i na obiad – podane z młodymi ziemniakami 32 i szparagami 01 lub kalafiorem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Jajka rozbijamy delikatnie, aby nie uszkodzić żółtka – najlepiej do miseczki, aby sprawdzić ich świeżość i uniknąć wbicia skorupek na patelnię i wlewamy na patelnię. Jajka nie powinny zbyt mocno skwierczeć – do przygotowania jajek sadzonych wystarczy bardzo mały ogień. Po minucie, przykrywamy jajka pokrywką i smażymy na najmniejszym ogniu, aż do momentu gdy białko się zetnie. Czas smażenia jest zależny od ilości i wielkości jajek oraz średnicy patelni, więc musimy po prostu obserwować. Pod koniec smażenia – solimy jajka.
Jajko – wartości odżywcze w 100 g.
- Wartość energetyczna – 143 kcal
- Białko – 12.56 g
- Tłuszcz – 9.51 g
- Węglowodany – 2.11 g
- Błonnik – 0 g
Witaminy
- Tiamina – 0.040 mg
- Ryboflawina – 0.457 mg
- Niacyna – 0.075 mg
- Witamina B6 – 0.170 mg
- Witamina B12 – 1,1 µg
- Kwas foliowy – 47 µg
- Witamina A – 540 IU
- Witamina E – 1.05 mg
- Witamina D (D2 + D3) 2.0 µg
- Witamina K – 0.3 µg
Minerały
- Wapń – 56 mg
- Żelazo – 1.75 mg
- Magnez – 12 mg
- Fosfor – 198 mg
- Potas– 138 mg
- Sód – 142 mg
- Cynk – 1.29 mg
Kwasy tłuszczowe
- nasycone – 3.126 g
- jednonienasycone – 3.658 g
- wielonienasycone -1.911 g
- tłuszcze trans – 0.038 g
- cholesterol – 327 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference