śniadanie
źródło: Pixabay

Śniadanie jak mawia klasyk, jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jest to nasz pierwszy posiłek i dostarcza nam energii na pierwsze godziny całego dnia. Klasyczne, polskie śniadanie kojarzy się z jajecznicą, bułkami i kanapkami, lecz warto sobie urozmaicić jadłospis i włączyć do diety bardziej różnorodne śniadania. W poniższym artykule znajdziesz pomysły na: śniadanie na ciepło, śniadanie na słodko, śniadanie w stylu fit, a nawet pomysły na śniadanie do łóżka.

śniadanie
źródło: Pixabay

Co najlepiej jeść na śniadanie?

Nie ma na to jednej, prostej odpowiedzi. Należy się wsłuchać w swój organizm i dostosować je do siebie. Dla jednych śniadanie na słodko będzie zastrzykiem energii, a innych nadmiar cukru rozleniwi i spowolni. Ważne, aby w śniadaniu dostarczyć już solidną porcję witamin i minerałów. Według dietetyków w śniadaniu powinniśmy dostarczać od 25% nawet do 30% z naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Przy zapotrzebowaniu na 2000 kcal, powinniśmy na śniadanie zjeść nawet do 500-600 kcal. Osoby jedzące śniadania, mają zdecydowanie więcej energii podczas dnia, ale także patrząc na perspektywę czasową – mają mniejszą możliwość zachorowania na cukrzycę oraz łatwiej im utrzymać prawidłową wagę.

Jeżeli wybieramy na śniadanie pieczywo, wybierajmy produkty pełnoziarniste. Najlepsze płatki na śniadanie to te jęczmienne oraz owsiane. Na śniadanie warto też wybrać produkty mleczne, o ile nie mamy problemów z tolerancją laktozy – wybierajmy twarogi i sery żółte oraz naturalne jogurty – są one naturalnym źródłem wapnia i białka. Staraj się nie wybierać gotowców – jogurtów smakowych czy gotowych deserów mlecznych, ze względu na dużą zawartość cukru w nich. Warzywa w diecie powinny stanowić podstawę – starajmy się je również włączyć do śniadania. Do wielu śniadań będzie pasował pomidor, papryka czy ogórek i „zielenina”: rukola, szpinak, różne rodzaje sałat, szczypior.

Pomysły na śniadanie z jajkiem:

  • Tosty w jajku, lub tosty z jajkiem sadzonym,
  • Domowa pasta jajeczna, może być z różnymi dodatkami,
  • Naleśniki lub pancakes na słodko – z konfiturą, owocami, miodem lub syropem klonowym,
  • Omlet – zarówno w wersji na słodko, jak i na słono – z samych jajek lub z dodatkami warzyw, wędlin lub serów,
  • Hiszpański omlet,
  • Szakszuka,
  • Wrapy z jajkiem i warzywami,
  • Kajzerki z wbitym w środek jajkiem,
  • Jajko zapiekane w awokado,
  • Jajka faszerowane,
  • Muffinki na słodko,
  • Muffinki na słono.

Pomysły na sycące owisianki:

  • Owsianka z suszoną żurawiną i rodzynkami,
  • Placki owsiane z cynamonem,
  • Owsianka ze świeżymi truskawkami i serkiem mascarpone,
  • Owsianka z bananami i skruszoną czekoladą lub kakao,
  • Owsianka z orzechami i bananami,
  • Pieczona owsianka,
  • Marchewkowa owsianka.

Pomysły na pasty do śniadania:

  • Guacamole,
  • Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i oliwkami,
  • Pasta z wędzonej makreli,
  • Pasta z twarogu i tuńczyka,
  • Pasta z tofu i ziół,
  • Pasta z groszku,
  • Pasta z bakłażana i marchwii,
  • Domowy pasztet mięsny, lub wegański z pieczarek,
  • Domowe masło orzechowe,
  • Czekoladowy krem z kakao i awokado,
  • Pasta z bobu i boczku.

Pomysły na koktaile i jogurty:

śniadanie
źródło: Pixabay
  • Koktail z mleka, truskawek i bananów, ozdobiony startą czekoladą,
  • Pudding chia z ulubionymi owocami,
  • Jogurt ze świeżymi brzoskwiniami i orzechami,
  • Koktail z jogurtu, odżywki białkowej i jagód,
  • Sycący koktail z buraka i banana,
  • Jogurt z borówkami amerykańskimi i malinami.

Pomysły na tosty na śniadanie:

  • Tosty z guacamole i łososiem,
  • Tosty z jajkiem i szynką szwarcwaldzką,
  • Tosty z serem żółtym lub mozarellą i pomidorami koktajlowymi,
  • Tosty z masłem orzechowym i bananami.

Pomysły na sałatki na śniadanie:

  • Sałatka z makaronem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i kurczakiem,
  • Sałatka z gruszką, rukolą i serem pleśniowym,

Pomysły na nietypowe śniadania:

  • Placki z kaszy kuskus,
  • Placuszki z cukinii,
  • Wegański smalec z cieciorki lub fasoli,
  • Hummus,
  • Placuszki z jabłkami i cynamonem,
  • Śniadanie w angielskim stylu,
  • Pudding ryżowy z owocami,
  • Wrapy w wersji wegetariańskiej,
  • Domowej roboty croissanty na ciepło,
  • Drożdżówki z jagodami, lub rabarbarem i truskawkami,
  • Wegański twarożek z ziołami, rzodkiewką i szczypiorkiem,
  • Panini z dodatkami,

 

 

 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here