Awokado – owoc czy warzywo? Mimo, że wielu z nas ma awokado za warzywo to jest w błędzie. Awokado jest nad wyraz wartościowym owocem, posiadającym ogrom pozytywnych wartości odżywczych oraz leczniczych, choć niestety jest przy tym bardzo kaloryczny. Potocznie awokado jest nazywane gruszką aligarota a także smaczliwką.
Czy awokado można jeść na diecie odchudzającej?
Jak najbardziej – można, lecz w niewielkich ilościach. Warto wykorzystać skarbnicę witamin i zdrowego tłuszczu, lecz należy pamiętać, iż w 100 gramach awokado jest około 160 kalorii. Awokado jest jedną z podstaw diet wegańskich i wegetariańskich.
Jakie właściwości zdrowotne ma awokado?
Awokado jako owoc, praktycznie nie zawiera cukrów prostych. W awokado znajdziemy dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, omega-3 oraz omega-6. Awokado zawiera również więcej potasu niż słynące z tego banany. Potas reguluje ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę serca oraz układu nerwowego. W owocach awokado znajdziemy również dużo witamin – A, C, E oraz witamin z grupy B. W awokado znajdziemy dużo silnych przeciwutleniaczy o działaniu antynowotworowym. W awokado jest także kwas foliowy, luteina i zeaksantyna.
Jak wybrać dobre awokado?
Często mamy problem z wybraniem odpowiedniego awokado – ciężko wyczuć moment, w którym jest idealne do zjedzenia. Jeśli kupujemy na zapas, możemy wybrać te egzemplarze mniej dojrzałe. Jeśli chcesz zjeść awokado od razu, wybieraj miękkie, o nieco ciemniejszej skórce niż twardsze egzemplarze. Jednakże dojrzałe awokado nie może też być za miękkie – jeżeli je naciśniemy palcem i awokado nie wróci do poprzedniej formy – jest już przejrzałe. Zależnie od odmiany, skórka awokado powinna być ciemnozielona, a nawet brązowa, ale absolutnie nie może mieć plam. Wybierając awokado wysokiej jakości, plamy na nim mogą świadczyć o tym, iż w środku zaszły już procesy gnilne.
W jaki sposób łatwo obrać awokado?
Nacinamy owoc awokado wzdłuż, okrawając pestkę. Rozdzielamy owoc na pół i wyjmujemy pestkę – najłatwiej to zrobić wbijając w nią nóż i przekręcając. Miąższ można wyjąć podważając go dużą łyżką, można sobie też ułatwić wyjęcie uprzednim nacięciem owocu, aż do skórki.
Czy można jeść surowe awokado?
Jest wskazane, aby awokado jeść na surowo, aby nie utracić wartości odżywczych. Awokado idealnie nadaje się do sałatek, albo do smarowania pieczywa. Samo może być podstawą pasty – wyśmienicie smakuje z dodatkiem jajka, soli, pieprzu i soku z limonki. Awokado samo w sobie ma bardzo delikatny smak, więc łatwo jest go połączyć z innymi potrawami. Awokado można używać do zrobienia zdrowszej wersji Nutelli – zgniecione awokado wymieszajmy z kakao i domowym masłem orzechowym – jest to przepyszna i zdrowa wersja popularnej pasty.
Czy zwierzęta mogą jeść awokado?
Zawarta w awokado persyna, może powodować niestrawności, a nawet podrażnienie przewodu pokarmowego u zwierząt roślinożernych. Awokado jest skrajnie groźne dla ptaków – persina może spowodować nagłą śmierć. Zwierzęta domowe takie jak koty, czy psy również nie powinny jeść awokado, ewentualnie mogą jeść jego bardzo małe ilości.
Wartości odżywcze awokado w 100 gramach.
- Wartość energetyczna – 160 kcal,
- Białko ogółem – 2,00 g,
- Tłuszcz – 14,66 g,
- Węglowodany – 8,53 g (w tym cukry proste 0,66),
- Błonnik – 6,7 g.
Witaminy:
- Witamina C – 10,0 mg,
- Tiamina – 0,067 mg,
- Ryboflawina – 0,130 mg,
- Niacyna – 1,738 mg,
- Witamina B6 – 0,257 mg,
- Kwas foliowy – 81 µg,
- Witamina A – 146 IU,
- Witamina E – 2,07 mg,
- Witamina K – 21,0 µg.
Minerały:
- Wapń – 12 mg,
- Żelazo – 0,55 mg,
- Magnez – 29 mg,
- Fosfor – 52 mg,
- Potas – 485 mg,
- Sód – 7 mg,
- Cynk – 0,64 mg.