Awokado – ile ma kalorii? Wartości odżywcze i przepisy.
źródło: Pixabay

Awokado – owoc czy warzywo? Mimo, że wielu z nas ma awokado za warzywo to jest w błędzie. Awokado jest nad wyraz wartościowym owocem, posiadającym ogrom pozytywnych wartości odżywczych oraz leczniczych, choć niestety jest przy tym bardzo kaloryczny. Potocznie awokado jest nazywane gruszką aligarota a także smaczliwką.

Czy awokado można jeść na diecie odchudzającej?

Jak najbardziej – można, lecz w niewielkich ilościach. Warto wykorzystać skarbnicę witamin i zdrowego tłuszczu, lecz należy pamiętać, iż w 100 gramach awokado jest około 160 kalorii. Awokado jest jedną z podstaw diet wegańskich i wegetariańskich.

Awokado – ile ma kalorii? Wartości odżywcze i przepisy.
źródło: Pixabay

Jakie właściwości zdrowotne ma awokado?

Awokado jako owoc, praktycznie nie zawiera cukrów prostych. W awokado znajdziemy dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, omega-3 oraz omega-6. Awokado zawiera również więcej potasu niż słynące z tego banany. Potas reguluje ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę serca oraz układu nerwowego. W owocach awokado znajdziemy również dużo witamin – A, C, E oraz witamin z grupy B. W awokado znajdziemy dużo silnych przeciwutleniaczy o działaniu antynowotworowym. W awokado jest także kwas foliowy, luteina i zeaksantyna.

Jak wybrać dobre awokado?

Często mamy problem z wybraniem odpowiedniego awokado – ciężko wyczuć moment, w którym jest idealne do zjedzenia. Jeśli kupujemy na zapas, możemy wybrać te egzemplarze mniej dojrzałe. Jeśli chcesz zjeść awokado od razu, wybieraj miękkie, o nieco ciemniejszej skórce niż twardsze egzemplarze. Jednakże dojrzałe awokado nie może też być za miękkie – jeżeli je naciśniemy palcem i awokado nie wróci do poprzedniej formy – jest już przejrzałe. Zależnie od odmiany, skórka awokado powinna być ciemnozielona, a nawet brązowa, ale absolutnie nie może mieć plam. Wybierając awokado wysokiej jakości, plamy na nim mogą świadczyć o tym, iż w środku zaszły już procesy gnilne.

W jaki sposób łatwo obrać awokado?

Nacinamy owoc awokado wzdłuż, okrawając pestkę. Rozdzielamy owoc na pół i wyjmujemy pestkę – najłatwiej to zrobić wbijając w nią nóż i przekręcając. Miąższ można wyjąć podważając go dużą łyżką, można sobie też ułatwić wyjęcie uprzednim nacięciem owocu, aż do skórki.

Czy można jeść surowe awokado?

Awokado – ile ma kalorii? Wartości odżywcze i przepisy.
źródło: Pixabay

Jest wskazane, aby awokado jeść na surowo, aby nie utracić wartości odżywczych. Awokado idealnie nadaje się do sałatek, albo do smarowania pieczywa. Samo może być podstawą pasty – wyśmienicie smakuje z dodatkiem jajka, soli, pieprzu i soku z limonki. Awokado samo w sobie ma bardzo delikatny smak, więc łatwo jest go połączyć z innymi potrawami. Awokado można używać do zrobienia zdrowszej wersji Nutelli – zgniecione awokado wymieszajmy z kakao i domowym masłem orzechowym – jest to przepyszna i zdrowa wersja popularnej pasty.

Czy zwierzęta mogą jeść awokado?

Zawarta w awokado persyna, może powodować niestrawności, a nawet podrażnienie przewodu pokarmowego u zwierząt roślinożernych. Awokado jest skrajnie groźne dla ptaków – persina może spowodować nagłą śmierć. Zwierzęta domowe takie jak koty, czy psy również nie powinny jeść awokado, ewentualnie mogą jeść jego bardzo małe ilości.

Wartości odżywcze awokado w 100 gramach.

  • Wartość energetyczna – 160 kcal,
  • Białko ogółem – 2,00 g,
  • Tłuszcz – 14,66 g,
  • Węglowodany – 8,53 g (w tym cukry proste 0,66),
  • Błonnik – 6,7 g.

Witaminy:

  • Witamina C – 10,0 mg,
  • Tiamina – 0,067 mg,
  • Ryboflawina – 0,130 mg,
  • Niacyna – 1,738 mg,
  • Witamina B6 – 0,257 mg,
  • Kwas foliowy – 81 µg,
  • Witamina A – 146 IU,
  • Witamina E – 2,07 mg,
  • Witamina K – 21,0 µg.

Minerały:

  • Wapń – 12 mg,
  • Żelazo – 0,55 mg,
  • Magnez – 29 mg,
  • Fosfor – 52 mg,
  • Potas – 485 mg,
  • Sód – 7 mg,
  • Cynk – 0,64 mg.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here