Witamina C, inaczej nazywana kwasem askorbinowym, jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może nieść za sobą poważne konsekwencje. Jakie właściwości ma witamina C? Jest ona wymagana do budowy i funkcjonowania tkanki łącznej. Dzięki witaminie C, łatwiej goją się rany. Witamina C także ułatwia przyswajanie żelaza, więc przy niedoborze żelaza warto też zadbać o prawidłowy poziom witaminy C. Odpowiednia ilość Witaminy C w naszym organizmie, także pozytywni wpływa na psychikę. Dodatkowo witamina ta ma też zastosowanie w stomatologii – zwalcza próchnicę oraz wzmacnia zęby i dziąsła. Jak widać, kwas askorbinowy odpowiada za mnóstwo istotnych funkcji w naszym organizmie. Dodatkowo witamina C jest także silnym antyoksydantem, co sprawia iż spowalnia starzenie się organizmu.
Objawy niedoboru witaminy C.
Niedostateczna ilość kwasu askorbinowego w naszym organizmie może osłabiać nasze naczynia krwionośne i utrudniać gojenie się ran. Dodatkowo witamina C przy złamaniach pomaga przy zrastaniu się kości, a jej brak utrudnia ten proces. Pierwsze skojarzenie jakie mamy z Witaminą C jest to budowanie odporności – niedobór powoduje spadek odporności i podatność na infekcję. Przez brak kwasu askorbinowego można również nabawić się problemów stomatologicznych – niedobór witaminy C może spowodować szkorbut, owrzodenie dziąseł, krwawienie dziąseł oraz nawet wypadanie zębów. Z racji tego iż kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem, jego brak powoduje szybsze starzenie się skóry, a także jej suchość.
Sprawdź jakie są objawy niedoboru witaminy D3.
W czym poza suplementami jest witamina C?
Źródłami najlepiej przyswajalnej witaminy C są rośliny – zarówno owoce jak i warzywa.
Należy też pamiętać iż obróbka termiczna nie służy kwasowi askorbinowemu – bez względu czy to jest pieczenie, smażenie czy gotowanie. W niektórych przypadkach warto gotować warzywa na parze, lecz w surowych jest najwięcej witamin, nie tylko witaminy C. Pierwsze skojarzenie z tą witaminą – cytrusy. Słusznie, lecz to dzika róża ma największą zawartość witaminy C na 100 gram produktu. Zatem gdzie jest najwięcej witaminy C? Podana poniżej zawartość witaminy jest orientacyjna i zależy od gatunku, sposobu hodowli i nawet czasu zbioru.
Sprawdź jakie witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach.
- Dzika róża – od 500 aż do 1800 mg. Idealnie nadaje się na przetwory – konfitury, nadzienie do ciast, a także na nalewki. Bardzo łatwo dostępna w całej Polsce.
- Rokitnik – około 1000 mg. Owoce również nadają się na przetwory – konfitury, soki, dżemy.
- Dereń – około 200 mg – bardzo popularny składnik nalewek i kompotów.
- Czarna porzeczka – do 200 mg – czarne porzeczki rosnące w ciepłym klimacie mogą nawet mieć dwukrotnie więcej witaminy C. Porzeczki nadają się zarówno do spożywania na surowo, jak i na konfitury, do wypieków i do nalewek czy też wina. Najwięcej kwasu askorbinowego zachowują porzeczki zjedzone prosto z krzaka.
- Natka pietruszki – od 175 mg do 270 mg. Pietruszka zawiera także inne cenne elementy, między innymi żelazo, które dzięki witaminie C, wchłania się dużo lepiej.
- Papryka czerwona – do 150 mg. Skarbnica wielu witamin, bardzo dobra nawet na surowo – może być dodatkiem zarówno do sałatek, jak i past i kanapek.
- Papryka żółta – 150 do 180 mg. Podobnie jak jej żółta siostra – idealna do jedzenia na surowo.
- Jarmuż (do 120 mg), Brukselka (60-150 mg) i brokuł (do 90 mg) – zielone warzywa, słynące także z innych wartości, mają w sobie większą zawartość witaminy C, niż cytryna.
- Kalarepa – do 100 mg. Warzywo lubiące nasz klimat, lecz często niedocenione.
- Cytryna – 50 mg. Owoc kojarzący się z witaminą C, z odpornością i zdrowiem. Oczywiście, warto umieścić cytrynę w swojej diecie, ale jeśli nam zależy na ogromnej dawce witaminy C, to mamy kilka pozycji dużo lepszych pod tym względem. Podobną ilość witaminy C co cytryny mają także inne cytrusy – grejpfruty (około 50 mg), pomarańcze (30 do 50 mg) oraz pomelo.
Sprawdź jakie są objawy niedoboru witaminy B12.
Dobrym źródłem witaminy C jest również acerola, lecz ze względu na swoją delikatność, w Polsce jest dostępna tylko pod postacią proszku. W jednej szklance soku z aceroli jest ponad 10 razy więcej witaminy C niż w soku z cytrusów.