Jak odkwasić organizm 3
źródło: Pixabay

Pod pojęciem zakwaszenia organizmu rozumiemy zaburzenie gospodarki kwasowo-zasadowej w naszym organizmie. Dochodzi do tego wtedy, gdy w naszej diecie jest więcej produktów o odczynie kwasowym. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy iż powinno regularnie odkwaszać swój organizm, bądź zmienić nawyki żywieniowe, aby do zakwaszenia nie dochodziło.

Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?

Pierwsze objawy po jakich możemy sądzić iż nasz organizm jest zakwaszony to nadmierne wzdęcia i gazy, często pojawiająca się zgaga, ale i także objawy niezwiązane z układem pokarmowym. Mogą to być zmęczenie i problemy z koncentracją, bóle głowy, stawów i mięśni, także nadmierna nerwowość, a nawet i osłabienie odporności. Zakwaszenie organizmu może też skutkować problemami z wagą – szczególnie przy dietach odchudzających, może nie być pożądanego efektu. Czasami te dolegliwości możemy przypisać do niedoboru np. Witaminy D3 czy witaminy B12, lub minerałów, lecz jeśli  nasze badania krwi są w normie, to wielce prawdopodobnie mamy zakwaszony organizm.

Jak odkwasić organizm 3
źródło: Pixabay

Co powoduje zakwaszenie organizmu?

Nie tylko zła dieta jest przyczyną zakwaszenia. Mogą to być także nadmierny stres i brak aktywności fizycznej, nadmierna ilość używek, brak nawodnienia organizmu. Co do diety – szczególnie przy dietach odchudzających można popełnić błąd i łatwo zakwasić organizm. Jakie zatem produkty zakwaszają organizm? Przede wszystkim zakwaszeniu sprzyja duża ilość spożywanych mięs oraz wędlin (głównie wieprzowina i wołowina), ale i także mięso lżejsze – drób i ryby. Zakwaszenia organizmu możemy również się nabawić poprzez dużą ilość w diecie słodyczy, pieczywa i makaronów, serów żółtych, ryżu i jajek. Właściwości zakwaszające mają także używki – kawa, herbata i alkohol. Czy zatem spożywanie wyżej wymienionych produktów jest zakazane podczas odkwaszania? Niekoniecznie, ale należy znacznie zmniejszyć ich ilość zastępując produktami zasadowymi.

Produkty zasadowe – co jeść żeby odkwasić organizm?

Aby zneutralizować nadmiar kwasów w naszym organizmie, należy wzbogacić naszą dietę o produkty o odczynie zasadowym. Produkty zasadowe powinny stanowić 80% naszego zapotrzebowania kalorycznego. Zamieńmy ryż i makaron na kaszę jaglaną i kaszę gryczaną. Masło – na oliwę z oliwek lub pastę z awokado, słodycze – na orzechy i świeże owoce i warzywa. Czarną herbatę i kawę – na herbatę zieloną oraz kawę zbożową, a także na napary ziołowe – miętę, czystek, pokrzywę, rumianek. Najważniejsze – do odkwaszenia organizmu bardzo przydatna jest woda mineralna, niegazowana – podobnie jak w oczyszczaniu organizmu. Musimy jej pić co najmniej 2,5 litra dziennie.

Jakie produkty mają odczyn zasadowy?

Jak odkwasić organizm 3
źródło: Pixabay
  • Kasza jaglana – zastąpi ryż i makaron, nadaje się do zjedzenia zarówno na obiad, na słono, jak i na śniadanie lub kolację – z owocami, lub jako substytut owsianki,
  • Oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron czy olej z pestek dyni,
  • Cytrusy – warto zacząć dzień od szklanki wody z sokiem z co najmniej połówki cytryny. Możemy do diety włączyć również inne cytrusy – pomarańcze, pomelo czy mandarynki,
  • Surowe, świeże warzywa – buraki, sałata, seler, pomidory,
  • Owoce – jabłka, banany, melony.

Przy diecie zasadowej możemy wykorzystać wskaźnik PRAL, czyli potencjalną zdolność produktów do obciążania organizmu kwasami. PRAL dodatni informuje o działaniu kwasotwórczym produktu, natomiast ujemny o działaniu zasadotwórczym.

Napoje       

  • Sok marchwiowy -4,8
  • Sok z cytryny -2,5
  • Czerwone wino wytrawne -2,4
  • Sok jabłkowy niesłodzony -2,2
  • Woda mineralna -1,8
  • Kawa parzona -1,4
  • Białe wino wytrawne -1,2
  • Zielona herbata -0,3

Zboża i przetwory zbożowe              

  • Ryż biały gotowany 1,7
  • Chleb pszenny razowy 1,8
  • Wafle ryżowe 3,3
  • Gryka 3,7
  • Chleb pszenny biały 3,7
  • Kukurydza 3,8
  • Mąka ryżowa 4,4
  • Ryż biały 4,6
  • Jęczmień 5

Ryby i owoce morza             

  • Śledź 7
  • Dorsz 7,1
  • Sola 7,4
  • Halibut 7,8
  • Łosoś 9,4
  • Sardynki w oleju 13,5
  • Małże 15,3
  • Krewetki 15,5

Owoce        

  • Rodzynki -21
  • Figi suszone -18,1
  • Czarna porzeczka -6,5
  • Banan -5,5
  • Morele -4,8
  • Kiwi -4,1
  • Winogrona -3,9
  • Wiśnie -3,6
  • Grejpfrut -3,5
  • Gruszka -2,9
  • Pomarańcza -2,7
  • Ananas -2,7
  • Cytryna -2,6
  • Jabłka -2,2
  • Truskawki -2,2
  • Arbuz -1,9

Tłuszcze i oleje       

  • Margaryna -0,5
  • Oliwa z oliwek 0
  • Olej słonecznikowy 0
  • Masło 0,6

Orzechy      

  • Orzechy laskowe -2,8
  • Migdały 4,3
  • Orzechy włoskie 6,8
  • Orzeszki ziemne 8,3
  • Pistacje 8,5
  • Rośliny strączkowe
  • Zielony groszek -3,1
  • Fasola 1,2
  • Soczewica 3,5

Mięso i przetwory mięsne

  • Kaczka 4,1
  • Frankfurterki 6,7
  • Kiełbasa wieprzowa 7
  • Cielęcina 7,6
  • Wołowina 7,8
  • Wieprzowina 7,9
  • Kurczak 8,7
  • Indyk 9,9
  • Salami 11,6

Mleko, nabiał i jajka            

  • Kefir 0
  • Maślanka 0,5
  • Mleko 1,1
  • Jogurt naturalny 1,5
  • Jajko kurze 8,2
  • Serek wiejski 8,7
  • Camembert 14,6
  • Ser Edam 19,4
  • Parmezan 34,2

Zioła i ocet

  • Pietruszka -12
  • Bazylia -7,3
  • Ocet jabłkowy -2,3
  • Ocet biały balsamiczny -1,6

Warzywa   

  • Szpinak -14
  • Fenkuł -7,9
  • Jarmuż -7,8
  • Rukola -7,5
  • Seler -5,2
  • Marchew -4,9
  • Cukinia -4,6
  • Brukselka -4,5
  • Kalafior -4
  • Ziemniaki -4
  • Rzodkiewka -3,7
  • Bakłażan -3,4
  • Pomidor -3,1
  • Kapusta kiszona -3
  • Sałata -2,5
  • Cykoria -2
  • Por -1,8
  • Czosnek -1,7
  • Cebula -1,5
  • Pieczarki -1,4
  • Papryka -1,4
  • Brokuły -1,2
  • Ogórek -0,8
  • Szparagi -0,4

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here