kolacja
źródło: Pixabay

Wedle różnych źródeł, kolację powinniśmy jeść najpóźniej o godzinie 18. Nic bardziej mylnego! Kolacje możemy zjeść i o 22, pod warunkiem, że nie idziemy zaraz spać. Kolację powinniśmy zjadać od 2 do maksymalnie 4 godzin przed snem, tak aby starczyło nam energii na resztę dnia, ale byśmy nie czuli głodu w nocy. Kolacja powinna stanowić około 20% naszego kalorycznego zapotrzebowania dziennego. Wskazane jest aby na kolację jeść produkty białkowe, „lekkie” warzywa i produkty pełnoziarniste. Unikajmy jedzenia nadmiernej ilości cukrów prostych i owoców, tłuszczów – a więc odpadają fastfoody typu hot-dogi, pizza czy kebab (chyba, że jest do danie w wersji fit). W poniższym artykule znajdziesz pomysły na lekkostrawną kolację na ciepło, a także pomysły na kolację fit, wegańską i wegetariańską.

kolacja twaróg
źródło: Pixabay

Lekkie kolacje na zimno.

  • Sałatka z mozzarellą, orzechami i małą ilością winogron,
  • Sałatka z awokado, łososiem, cebulką i oliwkami,
  • Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem,
  • Sałatka z rukolą, burakami, serem feta i orzechami,
  • Budyń z kaszy jaglanej z odżywką białkową,
  • Twaróg lub serek wiejski z dodatkiem papryki, rzodkiewki i szczypiorku,
  • Naleśniki lub tortille z twarogiem, łososiem i koperkiem,
  • Jajka faszerowane pastą rybną,
  • Jajko sadzone z różyczkami brokuła,
  • Pieczone bataty z sosem sweet chilli,
  • Makaron na zimno z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i serem kozim,
  • Prosciutto e melone.

Ciepłe, lekkie kolacje na szybko.

  • Pieczone warzywa – frytki z marchewki i batatów,
  • Cukinia zapiekana z mięsem z kurczaka, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi,
  • Makaron sojowy lub ryżowy z krewetkami, pietruszką i płatkami chilli,
  • Leczo z chudym mięsem,
  • Babeczki z chorizo,
  • Zapiekanka makaronowa z chudym mięsem drobiowym, szpinakiem, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi,
  • Zapiekanka ziemniaczana z papryką, chorizo pomidorami i jajkiem,
  • Pizza z tuńczykiem i serem feta, na cieście fit,
  • Potrawka z kaszy jaglanej, kukurydzy i brokułów,
  • Klopsiki z chudego mięsa z pieczonymi lub gotowanymi na parze warzywami,
  • Placki z batatów na słono lub na słodko,
  • Zapiekanka makaronowa z cukinią, boczkiem i czosnkiem,
  • Kasza pęczak z warzywami po meksykańsku,
  • Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym z curry,
  • Pieczone bataty faszerowane – np. Gorgonzolą lub tofu, ciecierzycą i szpinakiem,
  • Szakszuka,
  • Enchiladas,
  • Focaccia,
  • Burgery z chudego kurczaka lub wołowiny, z lekkostrawnymi warzywami.

Pomysły na kolacje z jajkiem:

  • Tosty w jajku, lub tosty z jajkiem sadzonym,
  • Domowa pasta jajeczna, może być z różnymi dodatkami,
  • Naleśniki lub pancakes na słodko – z niewielką ilością konfitury, owoców, miodem lub syropem klonowym,
  • Omlet – na słono – z samych jajek lub z dodatkami warzyw, wędlin lub serów,
  • Hiszpański omlet,
  • Szakszuka,
  • Wrapy z jajkiem i warzywami,
  • Kajzerki z wbitym w środek jajkiem,
  • Jajko zapiekane w awokado,
  • Jajka faszerowane,
  • Muffinki na słono, z boczkiem, kiełbasą lub chorizo, posypane parmezanem.

Co jeść na dietetyczną kolację i o której godzinie?

kolacja stół
źródło: Pixabay

Tak jak wspominaliśmy na początku, ustalenie godziny granicznej nie ma sensu – jedzmy około 3 godzin przed snem, w zależności o której godzinie chodzimy spać. Z racji tego iż wieczorem nie potrzebujemy tak dużo energii jak rano i w ciągu dnia, kolacja nie powinna być najbardziej kalorycznym posiłkiem dnia. 20% zapotrzebowania kalorycznego to jest maksimum (a więc przy zapotrzebowaniu 2000 kcal jest to 400 kcal), lecz możemy na kolację „zostawić” sobie 200-300 kcal. Wielu dietetyków wskazuje pieczywo pełnoziarniste, natomiast pieczywo białe jest lepszym wyborem na kolacje – trawi się lepiej niż pełne ziarna, przez co nie będziemy odczuwać dyskomfortu. Staraj się do każdej kolacji włączać element białkowy – najlepiej twaróg lub serek wiejski, chude mięso, ryby, ewentualnie mogą to być jogurty, kefir czy mleko. Wskazane są wyroby bez laktozy, nawet dla osób, które ją tolerują – ze względu na jej ciężkostrawność. Starajmy się nie jeść owoców w ogóle i warzyw o dużej zawartości błonnika, który powinniśmy przyjmować raczej we wcześniejszych porach dnia. Dlaczego nie jeść owoców na kolację? Cukry proste gwałtownie podnoszą poziom glukozy, ale i też szybko ten poziom opada i w ciągu dwóch godzin możemy ponownie odczuć głód.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here