Jak ugotować kukurydzę 1
źródło: Pixabay

Kukurydza od wieków jest bardzo popularna w wielu kuchniach i jednocześnie jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawianych na świecie. Kukurydzę, oprócz postaci kolby, często spotykamy w formie mąki kukurydzianej, kaszy kukurydzianej i oczywiście popularnych płatków kukurydzianych. Świeże ziarna kukurydzy mają około 360 kcal (w zależności od odmiany), natomiast kukurydza konserwowa około 100 kcal. Jednakże kukurydza konserwowa ma nieco więcej cennych wartości odżywczych niż taka świeża. Kukurydza wyróżnia się dużą zawartością błonnika, witamin z grupy B, witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach: A, D, E oraz K oraz dużą zawartością składników mineralnych – między innymi: potas, selen, wapń, miedź, żelazo czy sód. Kukurydza zawiera w sobie także między innymi luteinę, wskazaną osobom z problemami ze wzrokiem. Czy kukurydza zawiera gluten? Nie, osoby będące na diecie bezglutenowej mogą spożywać kukurydzę.

Jak ugotować kukurydzę 2
źródło: Pixabay

Jak wybrać świeżą kukurydzę?

Kupując całą kolbę kukurydzy, zwróćmy uwagę na kolor liści – nie mogą być żółte, co świadczy o tym iż nie są pierwszej świeżości. Warto, aby ziarna były w jednolitym kolorze, a poza tym, aby były twarde.

Jak gotować kukurydzę, aby była miękka?

Jak ugotować kolbę kukurydzy, aby nie była twarda? Kolbę kukurydzy pozbawiamy liści, myjemy dokładnie w zimnej wodzie. Wyśmienicie smakuje, nawet gdy nie dodamy do wody soli ani cukru, choć są przepisy, które uwzględniają te przyprawy. Następnie gotujemy wodę i gdy zacznie wrzeć, wrzucamy kukurydzę na około 10 minut. Większe kolby można gotować 12-15 minut. Ugotowaną kukurydzę możemy obrać i ziarna dodać do innego dania, ale też ugotowana kukurydza wrzucona na kilka minut na grilla, też będzie obłędnie smakowała. Gotowana kukurydza będzie zdecydowanie zdrowsza, niż ta z puszki.

Czy popcorn z kukurydzy jest zdrowy?

Popcorn, jako jedna z najbardziej popularnych przekąsek jest dobrą alternatywą dla chipsów, ale też nie w pełni zdrową. Popcorn otrzymuje się z prażonych ziaren kukurydzy i o ile same w sobie ziarna są bardzo zdrowe, to popcorn przygotowuje się niestety z dużą ilością tłuszczu i soli. Aby popcorn był jak najzdrowszy, najlepiej przygotować go samemu – przy użyciu oleju np. Ryżowego, a zamiast soli – z przyprawami – mogą to być zioła, czosnek czy sproszkowana papryka.

Z czym podawać kukurydzę?

Ze względu na zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, na samą kukurydzę możemy położyć trochę masła. Takie połączenie, o ile masła jest niewiele, nie dość, że ma korzyści zdrowotne to i wspaniale smakuje. Czy kukurydzę trzeba przyprawiać? Kukurydza sama w sobie ma intensywny, niepowtarzalny smak, a do jego podkreślenia możemy użyć co najwyżej masła, ewentualnie pieprzu.

Jak ugotować kukurydzę 3
źródło: Pixabay

Kukurydzę możemy wykorzystać także jako podstawę lub dodatek do zupy. Kukurydza będzie idealnym składnikiem sałatek, surówek oraz mieszanek warzywnych podawanych do obiadu. Kukurydza idealnie komponuje się z mięsami – żeberkami czy stekami z grilla, polędwiczkami wieprzowymi, a także z kurczakiem. Często mąka kukurydziana jest wykorzystywana do panierowania mięs. Mąka kukurydziana to także podstawowy składnik tradycyjnych, meksykańskich tortilli.

Jak przygotować kukurydzę na ryby?

Kukurydza jest także wykorzystywana jako przynęta na ryby. W tym wypadku same ziarna kukurydzy moczymy w zimnej wodzie około 12 godzin, aby napęczniała. Tak przygotowaną kukurydzę gotujemy dłużej – 30 do nawet 60 minut. Gotujemy na małym ogniu, bez pokrywki.

 

Kukurydza – kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

  • Wartość energetyczna – 365 kcal
  • Białko ogółem – 9.42 g
  • Tłuszcz – 4.74 g
  • Węglowodany – 74.26 g (w tym cukry proste 0.64)
  • Błonnik – 7.3 g

Witaminy

  • Witamina C – 0 mg
  • Tiamina – 0.385 mg
  • Ryboflawina – 0.201 mg
  • Niacyna – 3.627 mg
  • Witamina B6 – 0.622 mg
  • Kwas foliowy – 19 µg
  • Witamina A – 214 IU
  • Witamina E – 0.49 mg
  • Witamina K – 0.3 µg

Minerały

  • Wapń – 7 mg
  • Żelazo – 2.71 mg
  • Magnez – 127 mg
  • Fosfor – 210 mg
  • Potas – 287 mg
  • Sód – 35 mg
  • Cynk – 2.21 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here