Jak ugotować idealny ryż do sushi
źródło: Pixabay

Sushi to pochodząca z Japonii potrawa, bazująca na ryżu i prasowanych algach, uzupełnionych najczęściej surowymi rybami, warzywami, czasami serami oraz rzadziej – tofu 25, mięsem. Sushi w ostatnich latach stało się również bardzo popularne w Polsce. Zazwyczaj je  zamawiamy, natomiast zrobienie sushi wcale nie jest trudne, składniki są dostępne niemal w każdym sklepie i większość z nich można przechowywać długo. Sushi to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i wczesną kolację.

Jak przygotować ryż do sushi?

Jak ugotować idealny ryż do sushi
źródło: Pixabay

Przed gotowaniem, ryż musimy dokładnie opłukać, do momentu, gdy woda będzie przejrzysta. Najlepiej będzie, gdy wsypiemy ryż do miski, zalejemy zimną wodą, zamieszamy i odcedzimy – operację należy powtarzać, aż do uzyskania przezroczystej wody. Robimy tak, aby pozbyć się pyłu, który znajduje się na ziarnach ryżu. Do gotowania ryżu do sushi nie musimy mieć specjalistycznego sprzętu – wystarczy najzwyklejszy garnek. Nastawiamy wodę (1,5 szklanki na 1 szklankę ryżu do sushi), doprowadzamy do zagotowania, po czym wrzucamy ryż. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż do odparowania wody (najlepiej maksymalnie do 12-15 minut). Jest też druga możliwość ugotowania ryżu – taką samą ilość składników nastawiamy razem i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy przez 5-8 minut, następnie zostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu odstawiamy ryż, lecz go nie odkrywamy.

Jak doprawić ryż do sushi?

Ugotowany i przestygnięty ryż do sushi należy odpowiednio doprawić. Możemy użyć gotowego sosu, lub samemu taki sporządzić. Skład sosu do ryżu to: 2 łyżeczki octu ryżowego, 1-2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli – powyższe składniki wlewamy do garnka, podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia (ale pilnujemy, by sos się nie zagotował). Po przestudzeniu sos wlewamy do ryżu i delikatnie mieszamy.

Jak ugotować ryż, żeby się nie kleił?

Przed rozpoczęciem kręcenia rolek, ryż musi być przestygnięty, aby sushi nie zrobiło się gumowate. Nie można też gotować ryżu dłużej niż 15 minut, aby nie był zbyt rozgotowany.

Jaki ryż jest najlepszy do sushi?

Pierwsza zasada – najważniejsze aby ryż do sushi miał ziarna krótkie oraz okrągłe. Ryż do sushi musi koniecznie być też zaprawiony octem ryżowym. Do przygotowania sushi można kupić specjalny ryż do tego przeznaczony – z tego względu iż nasiona takiego ryżu mają wysoką zawartość skrobi, co ułatwia jego sklejanie. Najpopularniejsze i najłatwiejsze do kupienia w polsce rodzaje ryżu do sushi to: Koshihikari, Akitakomachi, Sasanishiki i Calrose. Nie próbujmy zastąpić specjalnego ryżu zwykłym długoziarnistym, gdyż jego konsystencja nie pozwoli zwinąć nam oczekiwanego sushi.

Jak zrobić domowe sushi?

Jak ugotować idealny ryż do sushi
źródło: Pixabay

Gdy mamy już gotowy ryż, wybieramy swoje ulubione składniki – może to być np. Łosoś, krewetki, awokado, ogórek, czy serek philadelphia. Przygotowujemy sobie miseczkę z zimną wodą, w której będziemy maczać dłonie – ułatwi nam to nakładanie ryżu na płaty nori.

Wartości odżywcze ryżu białego – kaloryczność.

Ryż jest bogatym źródłem węglowodanów – źródła energii dla człowieka. Zawiera około 2,7 g białka w 100 gramach i praktycznie nie zawiera tłuszczu. Biały ryż jest źródłem błonnika, natomiast jeszcze więcej posiadają go: ryż brązowy, czarny i dziki. Dieta bogata w ryż, zapobiega cukrzycy, obniża cholesterol i reguluje pracę naszego układu pokarmowego. Ryż jest używany w diecie lekkostrawnej. Często jest wykorzystywany przez sportowców, zarówno w posiłkach przedtreningowych jak i potreningowych.

  • Wartość kaloryczna – 130 kcal
  • Białko – 2,69 g
  • Tłuszcze – 0,28 g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone – 0,077 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 0,088 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 0,076 g)
  • Węglowodany – 28,17 g
  • Błonnik – 0,4 g

Witaminy (w nawiasie szacunkowy % zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej)

  • Witamina B1 – 0,02 mg (2%)
  • Witamina B2 – 0,013 mg (1%)
  • Witamina B3 – 0,40 mg (3%)
  • Witamina B4 – 0,39 mg (8%)
  • Witamina B6 – 0,093 mg (7%)
  • Witamina E – 0,04 mg (0,4%)

Minerały

  • Fosfor – 43,0 mg (6%)
  • Potas – 35,0 mg (1%)
  • Sód – 1,0 mg (0,1%)
  • Wapń – 10,0 mg (1%)
  • Żelazo – 0,2 mg (1%)
  • Magnez – 12,0 mg (3%)
  • Cynk – 0,49 mg (4%)
  • Miedź – 0,069 mg (8%)
  • Selen – 7,5 µg (14%)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here