Jak zrobić lukier z cukru pudru na ciasto 1
źródło: Pixabay

Lukier to nieodłączny element wykończenia wielu ciastek, pączków, ciast, babek czy pierniczków. Lukier z cukru pudru to nieodłączny element świątecznych wypieków – zarówno wielkanocnych jak i bożonarodzeniowych. Lukier można przyrządzić bardzo łatwo i bardzo szybko, a do tego podkreśli smak naszych wypieków. Jaką polewę zrobić na ciasto? Nie tylko lukrem możemy ozdobić nasze wyroby – popularne również są polewy czekoladowe czy karmelowe.

Przepis na lukier z cukru pudru z sokiem z cytryny.

Składniki, których potrzebujemy do zrobienia lukru:

  • 125-150 gram cukru pudru (Jeżeli nie mamy, może to być 100 gram zwykłego lub trzcinowego cukru, ale koniecznie zmielonego np. W młynku do kawy. Lukier do ciast w wersji fit, można zrobić również ze zmielonego ksylitolu lub erytrolu),
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny.
Jak zrobić lukier z cukru pudru na ciasto 1
źródło: Pixabay

Jak przygotować lukier do ciast?

  • Cukier puder przesiewamy do garnuszka przez gęste sitko, tak aby pozbyć się z niego ewentualnych grudek,
  • Dodajemy do cukru 3 łyżki cytryny i dokładnie mieszamy, stawiając garnek na ogrzanej płytce lub trzymając garnek nad ogniem,
  • Dolewamy wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Możemy także zamiast wody użyć więcej soku z cytryny.

Czy lukier można przechowywać? Tak, w lodówce można go przetrzymać do 2 tygodni i przed ponownym użyciem należy go rozpuścić w gorącej kąpieli lub nad palnikiem. Lukier z cukru pudru możemy również zamrozić. Czy można zastąpić cytrynę innym owocem? Jak najbardziej – do zrobienia lukru sprawdzi się także sok z pomarańczy lub mandarynek, można także sok zastąpić alkoholem – rumem, brandy lub amaretto.

Jak zrobić kolorowy lukier do ciast?

Możemy uzyskać kolorowy, robiący wrażenie lukier w całkowicie naturalny sposób – bez dodatków konserwantów i sztucznych barwników!

  • Jak zrobić żółty lukier? Dodajemy odrobinę kurkumy.
  • Jak zrobić pomarańczowy lukier? Dodajemy odrobinę soku z marchewki.
  • Jak zrobić różowy lukier? Dodajemy odrobinę soku z buraka, grenadyny, wiśni lub malin.
  • Jak zrobić zielony lukier? Dodajemy spirulinę w proszku.
  • Jak zrobić fioletowy lukier? Dodajemy sok z jagód, lub aronii.

Jak zrobić lukier z białek jaj?

Najlepszym lukrem do świątecznych pierników, będzie tak zwany lukier królewski. Składniki jakich potrzebujemy do zrobienia go to:

  • 2 białka jaj,
  • 250-300 gram cukru pudru.

Przygotowanie lukru z białek jaj:

  • Ubijamy białka ze szczyptą soli, a gdy będą już coraz bardziej sztywne, zaczynamy partiami dosypywać cukier.

Jak zrobić lukier z normalnego cukru?

Czasami może się zdarzyć tak, że na ostatnim etapie przygotowań słodkości, okaże się, że brakuje nam jakiegoś składnika. Jeżeli nie mamy cukru pudru, możemy zrobić lukier z cukru kryształu, lub z cukru brązowego (lukier będzie miał ciemniejszą barwę). Składniki potrzebne do zrobienia lukru z cukru białego:

  • Szklanka cukru,
  • Pół szklanki wody,
  • Jedna łyżeczka octu lub soku z cytryny, pomarańczy, mandarynki albo limonki.

Jak przygotować lukier z cukru gruboziarnistego?

Mieszamy ze sobą składniki i nastawiamy na małym palniku. Mieszamy, aby nie przypalić cukru, aż do momentu gdy masa będzie jednolita. Po tym przekładamy garnek z lukrem do większego naczynia z zimną wodą i ubijamy g mikserem. W momencie, gdy lukier nabierze jasnej barwy, polewamy nim nasze wypieki – pierniki, ciastka czy też pączki i drożdżówki.

Polewa czekoladowa zamiast lukru.

Jak zrobić lukier z cukru pudru na ciasto 1
źródło: Pixabay

Jeżeli nie mamy składników, bądź po prostu nie lubimy lukru, możemy w równie łatwy sposób przygotować polewę czekoladową. Składniki jakich potrzebujemy:

  • 100 gram masła dobrej jakości,
  • 50-60 gram kakao,
  • 100-125 gram cukru pudru,
  • Odrobina mleka.

Jak przygotować polewę czekoladową?

Przesiewamy cukier puder, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Masło rozpuszczamy w rondelku (lecz pilnujemy, żeby się nie zaczęło smażyć). Do rozpuszczonego masła dodajemy przesiane kakao, cukier puder i całość mieszamy. Rondelek trzymamy na jak najmniejszym ogniu, aby nie zagotować polewy. Dodajemy taką ilość mleka, aby uzyskać satysfakcjonującą nas gęstość polewy czekoladowej.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here