Lukier to nieodłączny element wykończenia wielu ciastek, pączków, ciast, babek czy pierniczków. Lukier z cukru pudru to nieodłączny element świątecznych wypieków – zarówno wielkanocnych jak i bożonarodzeniowych. Lukier można przyrządzić bardzo łatwo i bardzo szybko, a do tego podkreśli smak naszych wypieków. Jaką polewę zrobić na ciasto? Nie tylko lukrem możemy ozdobić nasze wyroby – popularne również są polewy czekoladowe czy karmelowe.
Przepis na lukier z cukru pudru z sokiem z cytryny.
Składniki, których potrzebujemy do zrobienia lukru:
- 125-150 gram cukru pudru (Jeżeli nie mamy, może to być 100 gram zwykłego lub trzcinowego cukru, ale koniecznie zmielonego np. W młynku do kawy. Lukier do ciast w wersji fit, można zrobić również ze zmielonego ksylitolu lub erytrolu),
- 3 łyżki wody,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Jak przygotować lukier do ciast?
- Cukier puder przesiewamy do garnuszka przez gęste sitko, tak aby pozbyć się z niego ewentualnych grudek,
- Dodajemy do cukru 3 łyżki cytryny i dokładnie mieszamy, stawiając garnek na ogrzanej płytce lub trzymając garnek nad ogniem,
- Dolewamy wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Możemy także zamiast wody użyć więcej soku z cytryny.
Czy lukier można przechowywać? Tak, w lodówce można go przetrzymać do 2 tygodni i przed ponownym użyciem należy go rozpuścić w gorącej kąpieli lub nad palnikiem. Lukier z cukru pudru możemy również zamrozić. Czy można zastąpić cytrynę innym owocem? Jak najbardziej – do zrobienia lukru sprawdzi się także sok z pomarańczy lub mandarynek, można także sok zastąpić alkoholem – rumem, brandy lub amaretto.
Jak zrobić kolorowy lukier do ciast?
Możemy uzyskać kolorowy, robiący wrażenie lukier w całkowicie naturalny sposób – bez dodatków konserwantów i sztucznych barwników!
- Jak zrobić żółty lukier? Dodajemy odrobinę kurkumy.
- Jak zrobić pomarańczowy lukier? Dodajemy odrobinę soku z marchewki.
- Jak zrobić różowy lukier? Dodajemy odrobinę soku z buraka, grenadyny, wiśni lub malin.
- Jak zrobić zielony lukier? Dodajemy spirulinę w proszku.
- Jak zrobić fioletowy lukier? Dodajemy sok z jagód, lub aronii.
Jak zrobić lukier z białek jaj?
Najlepszym lukrem do świątecznych pierników, będzie tak zwany lukier królewski. Składniki jakich potrzebujemy do zrobienia go to:
- 2 białka jaj,
- 250-300 gram cukru pudru.
Przygotowanie lukru z białek jaj:
- Ubijamy białka ze szczyptą soli, a gdy będą już coraz bardziej sztywne, zaczynamy partiami dosypywać cukier.
Jak zrobić lukier z normalnego cukru?
Czasami może się zdarzyć tak, że na ostatnim etapie przygotowań słodkości, okaże się, że brakuje nam jakiegoś składnika. Jeżeli nie mamy cukru pudru, możemy zrobić lukier z cukru kryształu, lub z cukru brązowego (lukier będzie miał ciemniejszą barwę). Składniki potrzebne do zrobienia lukru z cukru białego:
- Szklanka cukru,
- Pół szklanki wody,
- Jedna łyżeczka octu lub soku z cytryny, pomarańczy, mandarynki albo limonki.
Jak przygotować lukier z cukru gruboziarnistego?
Mieszamy ze sobą składniki i nastawiamy na małym palniku. Mieszamy, aby nie przypalić cukru, aż do momentu gdy masa będzie jednolita. Po tym przekładamy garnek z lukrem do większego naczynia z zimną wodą i ubijamy g mikserem. W momencie, gdy lukier nabierze jasnej barwy, polewamy nim nasze wypieki – pierniki, ciastka czy też pączki i drożdżówki.
Polewa czekoladowa zamiast lukru.
Jeżeli nie mamy składników, bądź po prostu nie lubimy lukru, możemy w równie łatwy sposób przygotować polewę czekoladową. Składniki jakich potrzebujemy:
- 100 gram masła dobrej jakości,
- 50-60 gram kakao,
- 100-125 gram cukru pudru,
- Odrobina mleka.
Jak przygotować polewę czekoladową?
Przesiewamy cukier puder, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Masło rozpuszczamy w rondelku (lecz pilnujemy, żeby się nie zaczęło smażyć). Do rozpuszczonego masła dodajemy przesiane kakao, cukier puder i całość mieszamy. Rondelek trzymamy na jak najmniejszym ogniu, aby nie zagotować polewy. Dodajemy taką ilość mleka, aby uzyskać satysfakcjonującą nas gęstość polewy czekoladowej.