źródło: Pixabay.com

W sezonie jesienno-zimowym, nasz organizm ma nieco utrudnione zadanie jeżeli chodzi o pozyskiwanie witamin. Witamina D3, naturalnie pozyskiwana z promieni słonecznych, poprzez mniejsze nasłonecznienie nie będzie miała ułatwionego zadania. Do tego większość witamin dostarczamy do naszego organizmu poprzez jedzenie warzyw i owoców, na które pełnia sezonu przypada latem. Jak więc sobie radzić z niedoborem witamin? Czym suplementować i w jaki sposób uzupełnić dietę, aby uzupełnić braki witamin?

Zmęczenie organizmu a brak witamin.

Wiele niedoborów witamin, powoduje łatwiejsze przemęczanie się organizmu, osłabienie kondycji psychicznej i utrudnienie podstawowych życiowych procesów. W czym jest najwięcej witamin? Badania mówią iż za zmęczenie odpowiadają najczęściej niedobory witamin z grupy B, witaminy C, ale także i pierwiastków – magnezu, żelaza, czasem potasu.

źródło: Pixabay.com

Jak rozpoznać i sprawdzić niedobór witamin?

Niedobór witaminy A

Szorstka skóra, suchość oczu, afty na ustach, nudności. Witamina A zapobiega zakażeniom przewodu pokarmowego, dróg oddechowych i rogowaceniu skóry. Nie tylko witamina C i D3 wpływa na odporność przeciw infekcjom – odpowiedni poziom witaminy A także chroni nasz układ immunologiczny. Jeżeli potrzebujemy uzupełnić braki witaminy A, włączmy do diety wątróbkę, masło, żółtka, tran oraz produkty mlecze.

Niedobór witamin z grupy B

Sucha skóra lub zbyt łatwo przetłuszczająca się, także blada, łupież i wypadające włosy, podkrążone oczy, afty i pęknięcia na ustach, nieświeży oddech i biały nalot na języku i rany na jego bokach, także przy niedoborze B12 możliwy fioletowy nalot, krwawiące dziąsła, nudności, ogólne osłabienie mięśni i skurcze, brak energii, problemy z pamięcią, koncentracją i nadmierna nerwowość. Kluczową witaminą przy nadmiernym zmęczeniu i osłabieniu jest B12, także B6 oraz B9, czyli kwas foliowy. Aby uzupełnić braki witamin z grupy B włącz do diety rośliny strączkowe, ryby i chude mięso, orzechy, jajka, mleko i produkty mleczne, produkty pełnoziarniste (pieczywo, płatki), a także zielone warzywa.

Niedobór witaminy C

Problem z gojeniem się ran i skłonność do siniaków, widoczne żyły, osłabiona odporność i skłonność do infekcji, biały nalot na języku, krwawiące dziąsła, hemoroidy, przyspieszona akcja serca. W wypadku niedoboru witaminy C nasz organizm będzie miał obniżoną odporność, będziemy się szybko męczyć i odczuwać bóle stawów oraz mięśni. Najlepszymi źródłami witaminy C są między innymi: owoce dzikiej róży, wiele owoców, natka pietruszki, papryka, brokuły czy pomidory. Odpowiedni poziom witaminy C pomaga również organizmowi lepiej wchłaniać żelazo.

Niedobór witaminy D

Skurcze mięśni, osłabiona odporność i skłonność do infekcji, bezsenność i obniżony nastrój, epizody depresyjne.

Niedobór witaminy E

Łuszcząca się skóra, przyspieszony puls, żylaki. Witamina E chroni nasz organizm przed szkodliwymi substancjami i także wzmacnia nasz układ immunologiczny. Najwięcej witaminy E znajdziemy w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy i pełnoziarnistym pieczywie.

Niedobór witaminy K

Podkrążone oczy, nieregularny puls, ogólne osłabienie mięśni i podatność na zapalenie zatok.

źródło: Pixabay.com

Jakie suplementy stosować, aby zwiększyć energię?

Żeń-szeń jest korzeniem stosowanym od wieków w naturalnej, chińskiej medycynie. Żeń-szeń nie tylko poprawia pamięć i koncentrację, ale także i dodaje nam energii i podnosi witalność w każdym wieku. Żeń-szeń ma w sobie także między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, cynk, żelazo, magnez i potas.

Miłorząb japoński, jak nazwa wskazuje także pochodzi z Azji. Głównie jest stosowany na poprawę pamięci i koncentracji, ale także i poprawia krążenie krwi, a co za tym idzie – lepiej pracuje nasz mózg, a komórki są odpowiednio dotlenione i odżywione.

Do zwiększenia naszej energii, musimy także zadbać o odpowiedni poziom minerałów. Z poniższych artykułów dowiesz się, jakie właściwości ma magnez oraz jakie są objawy niedoboru potasu. Oprócz tych dwóch mikroelementów, warto zadbać o odpowiedni poziom żelaza, selenu, cynku i sodu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here