Pomidory 1
źródło: Pixabay

Pomidor to warzywo czy owoc? Według naukowców pomidory są wbrew pozorom owocami – natomiast formalnie rzecz biorąc każdy owoc jest warzywem, ale już nie każde warzywo jest owocem. Botanicznie – pomidor jest owocem. Pomidory są bardzo popularne w wielu kuchniach, między innymi włoskiej i śródziemnomorskiej, węgierskiej, ale i także są często używane w polskich daniach. Hodowla pomidorów w Polsce jest bardzo popularna, wielu z nas w swoich przydomowych ogródkach posiada krzewy pomidora.

Jakie pomidory są najzdrowsze? Najlepiej spożywać je surowe, a najlepszym wyborem będą pomidory zerwane z krzaka już dojrzałe. Pomidory zerwane wcześniej i pozostawione do dojrzewania, tracą witaminy i nie zyskują pełni smaku. Pomidory mają wiele odmian, a w Polsce w sklepach oprócz klasycznych czerwonych i malinowych, możemy także spotkać odmiany żółte, śliwkowe i wiśniowe, zielone, a nawet fioletowe czy czarne. Każdy z nich różni się nieco smakiem, zawartością miąższu i pestek. Hodować pomidory możemy nawet jeśli nie mamy pola czy ogródka. Są odmiany pomidorków koktajlowych, drobnoowocowych, które mają mniejsze wymagania co do hodowli i możemy je posiadać nawet na balkonie czy tarasie – warto by miały nasłonecznione, ciepłe stanowisko. Zależnie od odmiany, pomidorki koktajlowe wysiewamy od marca do końca kwietnia, w ziemii o pH między 5,5 a 6,5.

Pomidory 1
źródło: Pixabay.com

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

Pomidory mają dużą zawartość witaminy C, natomiast ogórki zawierają w sobie askorbinazę, która dezaktywuje witaminę C. Połączenie ogórka z z pomidorem ma walory smakowe, nie jest szkodliwe, ale jeśli nam zależy na „wyciągnięciu” witaminy C z pomidora do naszego organizmu, to nie powinniśmy ich łączyć. Można przed połączeniem ogórka i pomidora, wymieszać je osobno z odrobiną oliwy, która będzie chroniła witaminę C, ale i też wzmocni wchłanialność likopenu.

Wartości zdrowotne pomidorów.

Pomidory słyną z zawartości likopenu – przeciwutleniacza bardzo ważnego by zachować zdrowy organizm. Duża zawartość potasu w pomidorach, pozwala też zmniejszyć ryzyko zawału serca. Spożywanie pomidorów poprawia trawienie, a także wzmacnia odporność, ze względu na zawarte w nim witaminy.  Regularne spożywanie pomidorów, utlenia kwasy tłuszczowe, przez co obniża poziom cholesterolu. Dzięki dużej zawartości błonnika, pomidory są wykorzystywane w dietach oczyszczających i odchudzających, a i przede wszystkim regulują proces trawienia. Najwięcej błonnika znajduje się w pestkach.

Czy pomidory suszone są równie zdrowe jak świeże?

Suszone pomidory zawierają jeszcze większą ilość likopenu i błonnika (aż dziesięciokrotnie!) niż świeże pomidory. Poprzez proces suszenia, w 100 gramach takich pomidorów zostaje także większa ilość minerałów. O ile suszone pomidory nie są spożywane z dużą ilością oleju, to są bardzo zdrowym wyborem.

Czy są przeciwwskazania do jedzenia pomidorów? Kto nie powinien jeść pomidorów?

Pomidory 1
źródło: Pixabay.com

Duża ilość zjedzonych pomidorów może powodować zgagę. Osoby cierpiące na dnę moczanową oraz zapalenie stawów powinny unikać pomidorów w dużych ilościach. Oczywiście przeciwwskazaniem do jedzenia pomidorów jest alergia na nie.

Czy można jeść zielone pomidory?

W małych ilościach. Zielone pomidory zawierają tomatynę, która jest szkodliwa. Absolutnie nie możemy łączyć zielonych pomidorów z octem. Zielone pomidory nadają się na przetwory, gdyż pod wpływem temperatury, tomatyna przestaje być szkodliwa.

Wartości odżywcze pomidorów (w 100 g)                

  • Wartość energetyczna – 18 kcal,
  • Białko ogółem – 0.88 g,
  • Tłuszcz – 0.20 g,
  • Węglowodany – 3.89 g (w tym cukry proste 2.63),
  • Błonnik – 1.2 g.

Witaminy:

  • Tiamina – 0.037 mg,
  • Ryboflawina – 0.019 mg,
  • Niacyna – 0.594 mg,
  • Witamina B6 – 0.080 mg,
  • Kwas foliowy – 15 µg,
  • Witamina A – 833 IU,
  • Witamina E – 0.54 mg,
  • Witamina K – 7.9 µg,
  • witamina C – 13.7 mg.

Minerały:

  • Wapń – 10 mg,
  • Żelazo – 0.27 mg,
  • Magnez – 11 mg,
  • Fosfor – 24 mg,
  • Potas – 237 mg,
  • Sód – 5 mg,
  • Cynk – 0.17 mg.

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here