Pomidor to warzywo czy owoc? Według naukowców pomidory są wbrew pozorom owocami – natomiast formalnie rzecz biorąc każdy owoc jest warzywem, ale już nie każde warzywo jest owocem. Botanicznie – pomidor jest owocem. Pomidory są bardzo popularne w wielu kuchniach, między innymi włoskiej i śródziemnomorskiej, węgierskiej, ale i także są często używane w polskich daniach. Hodowla pomidorów w Polsce jest bardzo popularna, wielu z nas w swoich przydomowych ogródkach posiada krzewy pomidora.
Jakie pomidory są najzdrowsze? Najlepiej spożywać je surowe, a najlepszym wyborem będą pomidory zerwane z krzaka już dojrzałe. Pomidory zerwane wcześniej i pozostawione do dojrzewania, tracą witaminy i nie zyskują pełni smaku. Pomidory mają wiele odmian, a w Polsce w sklepach oprócz klasycznych czerwonych i malinowych, możemy także spotkać odmiany żółte, śliwkowe i wiśniowe, zielone, a nawet fioletowe czy czarne. Każdy z nich różni się nieco smakiem, zawartością miąższu i pestek. Hodować pomidory możemy nawet jeśli nie mamy pola czy ogródka. Są odmiany pomidorków koktajlowych, drobnoowocowych, które mają mniejsze wymagania co do hodowli i możemy je posiadać nawet na balkonie czy tarasie – warto by miały nasłonecznione, ciepłe stanowisko. Zależnie od odmiany, pomidorki koktajlowe wysiewamy od marca do końca kwietnia, w ziemii o pH między 5,5 a 6,5.
![Pomidory 1](https://www.detalic.pl/wp-content/uploads/2021/01/Pomidory-1.jpg)
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?
Pomidory mają dużą zawartość witaminy C, natomiast ogórki zawierają w sobie askorbinazę, która dezaktywuje witaminę C. Połączenie ogórka z z pomidorem ma walory smakowe, nie jest szkodliwe, ale jeśli nam zależy na „wyciągnięciu” witaminy C z pomidora do naszego organizmu, to nie powinniśmy ich łączyć. Można przed połączeniem ogórka i pomidora, wymieszać je osobno z odrobiną oliwy, która będzie chroniła witaminę C, ale i też wzmocni wchłanialność likopenu.
Wartości zdrowotne pomidorów.
Pomidory słyną z zawartości likopenu – przeciwutleniacza bardzo ważnego by zachować zdrowy organizm. Duża zawartość potasu w pomidorach, pozwala też zmniejszyć ryzyko zawału serca. Spożywanie pomidorów poprawia trawienie, a także wzmacnia odporność, ze względu na zawarte w nim witaminy. Regularne spożywanie pomidorów, utlenia kwasy tłuszczowe, przez co obniża poziom cholesterolu. Dzięki dużej zawartości błonnika, pomidory są wykorzystywane w dietach oczyszczających i odchudzających, a i przede wszystkim regulują proces trawienia. Najwięcej błonnika znajduje się w pestkach.
Czy pomidory suszone są równie zdrowe jak świeże?
Suszone pomidory zawierają jeszcze większą ilość likopenu i błonnika (aż dziesięciokrotnie!) niż świeże pomidory. Poprzez proces suszenia, w 100 gramach takich pomidorów zostaje także większa ilość minerałów. O ile suszone pomidory nie są spożywane z dużą ilością oleju, to są bardzo zdrowym wyborem.
Czy są przeciwwskazania do jedzenia pomidorów? Kto nie powinien jeść pomidorów?
![Pomidory 1](https://www.detalic.pl/wp-content/uploads/2021/01/Pomidory-3.jpg)
Duża ilość zjedzonych pomidorów może powodować zgagę. Osoby cierpiące na dnę moczanową oraz zapalenie stawów powinny unikać pomidorów w dużych ilościach. Oczywiście przeciwwskazaniem do jedzenia pomidorów jest alergia na nie.
Czy można jeść zielone pomidory?
W małych ilościach. Zielone pomidory zawierają tomatynę, która jest szkodliwa. Absolutnie nie możemy łączyć zielonych pomidorów z octem. Zielone pomidory nadają się na przetwory, gdyż pod wpływem temperatury, tomatyna przestaje być szkodliwa.
Wartości odżywcze pomidorów (w 100 g)
- Wartość energetyczna – 18 kcal,
- Białko ogółem – 0.88 g,
- Tłuszcz – 0.20 g,
- Węglowodany – 3.89 g (w tym cukry proste 2.63),
- Błonnik – 1.2 g.
Witaminy:
- Tiamina – 0.037 mg,
- Ryboflawina – 0.019 mg,
- Niacyna – 0.594 mg,
- Witamina B6 – 0.080 mg,
- Kwas foliowy – 15 µg,
- Witamina A – 833 IU,
- Witamina E – 0.54 mg,
- Witamina K – 7.9 µg,
- witamina C – 13.7 mg.
Minerały:
- Wapń – 10 mg,
- Żelazo – 0.27 mg,
- Magnez – 11 mg,
- Fosfor – 24 mg,
- Potas – 237 mg,
- Sód – 5 mg,
- Cynk – 0.17 mg.
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference