Ciasto francuskie jest to ciasto warstwowe, które otrzymuje się przez pieczenie dwóch rodzajów ciast – ciasta podstawowego z mąki, jaj, soli i kwasku oraz ciasta maślanego. Ciasto francuskie cechuje się dużą zawartością tłuszczu. Aby uzyskać wspaniałe w smaku ciasto francuskie, musimy podczas jego robienia schładzać go, a następnie piec w bardzo gorącym piekarniku. Ciasto francuskie może być przeznaczone zarówno do potraw na słono jak i potraw na słodko. Najczęściej ciasta tego używamy do zrobienia rogalików (croissant), kopert, pasztecików, a także tartaletek i tart.
Jak zrobić idealne ciasto francuskie?
Wbrew pozorom ciasto francuskie nie jest trudne do zrobienia, a jedynie czasochłonne. Ciasto należy przekładać i schładzać, co zajmie trochę czasu. Składniki potrzebne do wykonania ciasta francuskiego:
200 mililitrów wody o temperaturze pokojowej, 1 łyżeczka soli, 500 gram masła w temperaturze pokojowej, 150 gram mąki krupczatki, 250 gram mąki pszennej.
Jak przygotować ciasto francuskie?
Roztapiamy w rondelku 100 gram masła, lecz pilnujemy by nie zawrzało, dodajemy również sól i rozpuszczamy ją w masełku. Obydwie mąki wkładamy do miski, dodajemy wodę oraz roztopione masło z solą. Zagniatamy ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby podsypujemy blat mąką pszenną. Jeżeli ciasta będziemy używać do wypieku słodkich rzeczy – możemy do ciasta dodać łyżkę miodu.
Tak przygotowane ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około dwie godziny. Po tym czasie wyjmujmy ciasto z lodówki i wałkujemy na kwadratowy placek o grubości około 2 centymetrów. Na środku kładziemy uprzednio rozwałkowane masło, tak aby można było z ciasta zrobić kopertę. Ciasto z masłem w środku wałkujemy na prostokąt, tak aby można go było złożyć co najmniej 3 krotnie, a najlepiej 4-5 krotnie. Składamy ciasto na 3, 4 lub 5 części i chowamy ponownie do lodówki na 2 godziny. Po kolejnych dwóch godzinach, ponownie musimy rozwałkować ciasto i tak samo zrobić z niego prostokąt, tak samo składając ciasto kilkukrotnie.
Ciasto może być w lodówce więcej niż 2 godziny, możemy jego tworzenie rozbić nawet na 2 dni, lecz te 2 godziny to jest absolutne minimum. Po kolejnym schłodzeniu, ciasto jest już gotowe do dalszych przeróbek. W zależności od wybranego przepisu, dostosowujemy czas pieczenia, natomiast temperatura jaką najbardziej lubi ciasto francuskie to 200 stopni Celcjusza.
Dania z ciasta francuskiego na śniadanie, obiad lub na kolację.
Kiełbaski lub parówki w cieście francuskim, Ślimaki z ciasta francuskiego z pomidorami, salami i serem, Tartaletki z nadzieniem z kapusty i grzybów, Tartaletki z nadzieniem ze szpinaku i sera feta lub gorgonzola, Tartaletki z masłem orzechowym, bananami i czekoladą, Mini-pizza z ciasta francuskiego, Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem lub kapustą i grzybami, Tarta z brzoskwiniami i mascarpone, Gofry z ciasta francuskiego, Szaszłyki z kiełbasy owiniętej ciastem francuskim, Kotlety pożarskie w cieście francuskim, Tarta z jabłkami i cynamonem, przyozdobiona bitą śmietaną, Tarta z pieczonymi warzywami – bakłażanem, pomidorami i orzechami, Tarta a’la pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, bazylią i parmezanem, Szparagi w cieście francuskim, Łosoś w cieście francuskim z sosem sweet chilli, Croissant z nadzieniem czekoladowym, Croissant z nadzieniem owocowym, Ciasto francuskie z miodem, orzechami, posypane płatkami czekolady.
Ciasto francuskie – wartości odżywcze, kalorie i witaminy.
Podane poniżej dane są orientacyjne, zależą od ilości zużytych składników oraz od kaloryczności samych składników. Zawartość składników w 100 gramach gotowego ciasta francuskiego. Źródła: USDA
Wartość energetyczna (kcal) 558, Tłuszcz 39 g, Kwasy tłuszczowe nasycone 6 g, Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 22 g, Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 9 g, Cholesterol 0 mg, Sód 253 mg, Potas 62 mg, Węglowodany 46 g, Błonnik 1,5 g, Cukry 0,8 g, Białko 7 g, Witamina A 1 IU, Kwas askorbinowy 0 mg, Wapń 10 mg, Witamina D 0 IU, Witamina B6 0 mg, Witamina B12 0 µg, Magnez 16 mg.