Jak przygotować szparagi 3
źródło: Pixabay

Kupując zielone szparagi, musimy zwrócić uwagę na kilka rzeczy, tak aby wybrać najświeższe. Szparagi przechowywane w sklepie powinny stać w wodzie, a ich końcówki absolutnie nie powinny być wysuszone. Jak przechowywać szparagi w domu? Świeże szparagi przechowujemy w lodówce, albo podobnie jak w sklepie – stawiamy w wodzie, albo owijamy w wilgotną ścierkę lub ręczniki papierowe i przechowujemy możliwie jak najkrócej (2-3 dni). Kupując szparagi unikajmy także grubych szparagów, aby nie były zbyt twarde po przygotowaniu.  Świeże szparagi mają zamknięte główki.

Ile czasu gotować szparagi?

Przed przygotowaniem, szparagi należy obrać – zaczynając od obcięcia końcówek (od 2 do 4 centymetrów), dokładnie umyć i osuszyć np. Ręcznikiem papierowym.  Następnie – zaczynamy od główki i dokładnie obieramy, aby nie pozostawić żadnych włókien. Zielonych szparagów możemy nie obierać, lecz białe, ze względu na ich włóknistość – koniecznie. Szparagi gotujemy w garnku – możliwie jak najwyższym, lecz nie ma potrzeby zamaczania główek – naturalnie są miękkie i nie wymagają pełnego gotowania. W przypadku braku specjalnego garnka, można ewentualnie przyrządzić szparagi na leżąco.

Jak przygotować szparagi 3
źródło: Pixabay

Zielone szparagi gotujemy około 8-10 minut, natomiast białe od 10 do 15 minut, w przypadku większych okazów białych szparagów, nawet do 20 minut, lecz lepiej wybierać te mniejsze. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i masła. W przypadku szparagów białych, można zrezygnować z dodawania soli. Szparagi powinny być gotowane na małym – średnim ogniu, przykrycie garnka nie jest konieczne. Jak sprawdzić czy szparagi są ugotowane? Wystarczy nam do tego widelec – jeżeli szparagi są miękkie, ale się nie rozpadają – to oznacza, że są przygotowane idealnie!

Szparagi można również upiec w piekarniku. Owiń każdego obranego i wyczyszczonego szparaga plasterkiem boczku. Posyp solą i rozmarynem lub tymiankiem, wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na około 20 minut (aż się zrumienią).

Z czym najlepiej podawać szparagi?

Szparagi bardzo dobrze komponują się z boczkiem i szynką parmeńską – owinięcie szparagów tymi wędlinami, z pewnością podkreśli ich smak.

  • Jako dodatek do szparagów, idealnie sprawdzi się jajko,
  • Z sosem beszamelowym, musztardowym, holenderskim (z masła, żółtka, soku z cytryny, octu i wina) lub oliwą wymieszaną z octem balsamicznym.
  • Na obiad jako dodatek do drugiego dania bądź jako przystawkę przed daniem głównym.
  • Tak jak kalafior i brokuły – z bułką tartą
  • Najlepsze przyprawy do szparagów to: rozmaryn, tymianek, czosnek, bazylia, koperek, imbir i sól.

Czy można mrozić i odgrzewać szparagi?

Jeżeli chcemy odgrzać szparagi, możemy to zrobić na parze lub na patelni. Ostatecznie można je ponownie ugotować, natomiast istnieje ryzyko rozgotowania ich. Szparagi możemy mrozić, ale surowe – tylko je obieramy i absolutnie nie gotujemy. Przed przygotowaniem nie trzeba ich rozmrażać.

Szparagi – wartości odżywcze.

Jak przygotować szparagi 3
źródło: Pixabay

Szparagi uchodzą za bardzo zdrowe warzywo – są niskokaloryczne, lekkostrawne i przy tym zawierają wiele witamin oraz błonnika. W szparagach znajdziemy: witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy ułatwiający wchłanianie się m.in. witaminy B12, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, E oraz K, a także m.in. wapń, żelazo, magnez czy potas. Dieta bogata w szparagi jest wskazana podczas oczyszczania organizmu. Szparagi są bogate także w kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, oksylipiny, związki fenolowe i flawonoidy.

Jakie witaminy zawierają szparagi?

  • Witamina C– 7.7 mg
  • Tiamina (wit. B1) – 0.162 mg
  • Ryboflawina (wit. B2) – 0.139 mg
  • Niacyna (wit. B3) – 1.084 mg
  • Witamina B6 – 0.079 mg
  • Kwas foliowy – 149 µg
  • Witamina A – 1006 IU
  • Witamina E – 1.50 mg
  • Witamina K – 50.6 µg

Jakie minerały zawierają szparagi?

  • Wapń – 23 mg
  • Żelazo – 0.91 mg
  • Magnez – 14 mg
  • Fosfor – 54 mg
  • Potas 46 – 224 mg
  • Sód – 14 mg
  • Cynk – 0.60 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here