Czym się różni żurek od barszczu białego? Na żurek zakwas przygotowujemy na bazie mąki żytniej razowej, natomiast zakwas na barszcz biały jest z mąki pszennej razowej. Często również różni się sposobem przygotowania i przyprawami. Sprawdź jak zrobić zakwas na żurek i barszcz biały, aby zaskoczyć domowników na Wielkanoc i podać pyszną, domowej roboty tradycyjną zupę z dodatkiem np. jajka i ziemniaków.
Przepis na zakwas na barszcz biały.
Składniki potrzebne do zakwasu:
- 5 łyżek mąki pszennej razowej, typ 2000 (może być niższy typ, ale rekomendujemy 2000),
- Około 500 mililitrów wody przegotowanej i ostudzonej,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 3-4 liście laurowe,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 1-2 łyżki majeranku.
Jak przygotować zakwas na barszcz biały?
Do wcześniej przygotowanego, dużego i uprzednio wyparzonego słoika, dodajemy mąkę pszenną razową, przegotowaną i ostudzoną wodę oraz rozbite ząbki czosnku. Po wymieszaniu tych składników, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek, po czym znów delikatnie mieszamy, tak aby zanadto nie rozkruszyć liści. Aby przyspieszyć proces powstawania zakwasu, można dodać łyżkę soku z kapusty kiszonej bądź kiszonych ogórków. Można też dodać skórkę z chleba, ale pod warunkiem, że mamy pewność iż był to chleb pieczony na zakwasie. Bez tego, zakwas i tak będzie gotowy za kilka dni. Nastawiony zakwas należy mieszać 2 razy dziennie przez około tydzień. Można go już użyć po 5 dniach, lecz pełnię smaku zacznie zyskiwać po tygodniu, a nawet później. Jak przechowywać zakwas do barszczu białego? Jeżeli pozostał Ci nadmiar gotowego zakwasu, po tygodniu od rozpoczęcia procesu kiszenia, możemy go schować w lodówce, lecz już bez czosnku, ziela i liści laurowych. Słoik przykrywamy przepuszczalnym materiałem, tak aby zakwas miał dostęp do powietrza. Tak schowany zakwas możemy przechowywać do 2-3 tygodni.
Jaka mąka jest najlepsza do zakwasu na barszcz biały?
Wybierajmy taką, o największym typie. Co oznacza typ mąki? Im większa jest liczba, tym więcej składników mineralnych znajduje się w mące. Dlatego rekomendujemy mąkę o typie 1850 – jest to mąka pszenna razowa, przeznaczona do pieczenia chleba typu graham, a najlepiej jeśli to będzie mąka typ 2000.
Jak przygotować zakwas na żur i żurek?
Najlepszy zakwas na żurek, to taki, który będzie intensywny w zapachu i smaku oraz lekko kwaśny. Do przygotowania domowego zakwasu na żurek potrzebujemy mąki żytniej. Do przygotowania zakwasu potrzebujemy:
- 500 mililitrów wody przegotowanej i ostudzonej,
- 6 łyżek mąki żytniej typ 2000,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 4-5 listków laurowych,
- 8-10 ziarenek ziela angielskiego,
Jak zrobić domowy zakwas na żurek?
Do wcześniej przygotowanego dużego, umytego i wyparzonego słoja, dodajemy wodę, mąkę żytnią 2000, obrany i rozgnieciony czosnek – te składniki mieszamy i gdy zakwas będzie miał już jednolitą konsystencję, to dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ponownie mieszamy, lecz delikatnie, aby nie pokruszyć liści laurowych. Słoik przykryj przepuszczalną tkaniną – może to być np. Tetra lub gaza, tak aby zakwas miał dostęp powietrza. Słoik z zakwasem należy umieścić w ciepłym, ciemnym miejscu. Zakwas na żurek robi się około tygodnia, lecz należy pamiętać, aby dwa razy dziennie go mieszać, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki lub mieszadła. Jak przechowywać zakwas do żuru? Można jak najbardziej trzymać gotowy zakwas, przez maksymalnie 2 tygodnie. Gotowy zakwas należy przelać do butelki, wraz z mąką, ale bez czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, a potem chowamy do lodówki. Można też użyć starego zakwasu, do zrobienia nowego – wtedy nie musimy dodawać wody z kiszonych ogórków czy kiszonej kapusty.
Co zrobić jeśli na zakwasie pojawia się piana?
Piana na zakwasie jest naturalnym zjawiskiem – jeśli się pojawia be towarzystwa pleśni i zakwas nie pachnie podejrzanie – wystarczy taką pianę zdjąć, przed mieszaniem. Aby zapobiegać psuciu się zakwasu, należy pamiętać, aby słoik był dobrze wymyty i wyparzony, a do mieszania używajmy także czystej i wyparzonej łyżki – najlepiej drewnianej. Nie można też zamykać słoja zbyt szczelnie, aby proces fermentacji przebiegał w pełni pomyślnie.