Co to jest tofu 3
źródło: Pixabay

Tofu jest to twarożek wytworzony z mleka sojowego. Został wynaleziony prawdopodobnie w Chinach, jeszcze przed naszą erą. W chwili obecnej rozróżnia się dwa główne typy tofu. Japoński – tłustszy i bardziej wyrazisty oraz chiński – delikatniejszy i chudszy. Różnica ta wynika z innego trybu przygotowywania tofu. Tofu jest głównym zamiennikiem białka zwierzęcego i odzwierzęcego w dietach wegańskich i wegetariańskich. Ponadto tofu jest źródłem zdrowych tłuszczów oraz wielu witamin, przy czym jest niskokaloryczne (do 100 kcal w 100 gramach, zależnie od rodzaju.

Jak smakuje tofu?

Tofu nie ma zbyt intensywnego smaku, stąd najczęściej jest dodatkiem do innych potraw. Pasuje zarówno do sałatek warzywnych, do tostów jako zamiennik sera, do robienia past, do jedzenia na zimno z czosnkiem, a także w tradycyjnej kuchni syczuańskiej do ostrego, mielonego mięsa. Neutralny smak sera tofu, pozwala go nam używać zarówno do potraw słodkich, jak i słonych czy ostrych. Ser tofu nie zawiera laktozy, stąd jest też idealnym rozwiązaniem dla osób nietolerujących laktozy.

Co to jest tofu 1
źródło: Pixabay

Pomysły na dania z tofu:

  • Congee – zupa ryżowa z marynowanym tofu,
  • Wegetariańskie leczo z wędzonym tofu,
  • Smażony makaron z warzywami, tofu i grzybkami,
  • Pierogi ruskie wegańskie,
  • Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą,
  • Wegańska zupa miso z dodatkiem tofu,
  • Wegański sernik cytrynowy z tofu i bezą,
  • Tofurnik,
  • Pad thai z tofu i orzeszkami,
  • Pączki wegetariańskie z dodatkiem tofu,
  • Jajecznica z tofu, lub tofucznica,
  • Koktajl z truskawkami, bananami i tofu,
  • Wegański ramen z wędzonym tofu,
  • Wegańska pizza lub tarta z dodatkiem tofu, zamiast mozzarelli,
  • Wegetariańskie nuggetsty z tofu,
  • Brokuły w cieście z tofu,
  • Makaron canneloni faszerowany wędzonym tofu,
  • Szaszłyki z papryką, cebulą, tofu, ananasem i kurczakiem,
  • Pasta z wędzonego tofu, suszonych pomidorów z koperkiem.

Gdzie kupić dobre i świeże tofu?

Tofu jest dostępne niemal w każdym markecie, a już z pewnością w sklepach specjalizujących się w zdrowej żywności. Tofu kupimy także w sklepach orientalnych czy też ekologicznych. Podczas zakupu tofu zwróćmy uwagę czy jest przechowywane w lodówce. Są też rodzaje tofu, gdzie nieotwarte może przebywać poza lodówką, lecz już po otwarciu, kostkę tofu musimy przepłukać zimną wodą i trzymać w szczelnym opakowaniu w lodówce. Po otwarciu tofu najlepiej spożyć jak najszybciej – do tygodnia czasu. Tofu także można mrozić i wydłużyć jego żywotność o około 3 do 4 miesięcy.

Jak przechowywać tofu aby jak najdłużej zachowało świeżość?

Otwarte tofu bezwzględnie trzymamy w lodówce do maksymalnie 7 dni. Jeżeli wiemy, że nie zjemy naszego tofu w takim czasie – należy je zamrozić.

Tofu – wartości odżywcze.

Co to jest tofu 2
źródło: Pixabay

Choć moda na tofu do Polski weszła stosunkowo niedawno, to jednak ten rodzaj sera jest podstawą wielu dań w kuchni Dalekiego Wschodu. Tofu ma w sobie bardzo dużo białka, a także wapnia i fosforu, co pozwala zbudować nam silny organizm. W tofu znajdziemy także itaminy z grupy B, śladowe ilości witaminy C, kwas foliowy, witaminę A oraz witaminę K. W tofu poza wcześniej wspomnianym wapniem i fosforem, są także inne minerały: żelazo, magnez, potas, sód i cynk.

Tofu obniża również poziom cholesterolu i ćisnienia, poprzez zawarte w nim fitoestrogeny. Regularne spożywanie tofu chroni nasz organizm także pzrez zachorowaniem na osteoporozę.

Tofu (surowe) – wartość odżywcza w 100 g

  • Wartość energetyczna – 76 kcal
  • Białko ogółem – 8.08 g
  • Tłuszcz – 4.78 g
  • Węglowodany – 1.87 g (w tym cukry proste 0.62)
  • Błonnik – 0.3 g

Witaminy

  • Witamina C – 0.1mg
  • Tiamina – 0.081 mg
  • Ryboflawina – 0.052 mg
  • Niacyna – 0.1956 mg
  • Witamina B6 – 0.047 mg
  • Kwas foliowy – 15 μg
  • Witamina A – 85 IU
  • Witamina K – 2.4 μg

Minerały

  • Wapń – 350 mg
  • Żelazo – 5.36 mg
  • Magnez – 30 mg
  • Fosfor – 97 mg
  • Potas – 121 mg
  • Sód – 7 mg
  • Cynk – 0.80 mg

Tłuszcze

  • Kwasy tłuszczowe nasycone – 0.691 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 1.056 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 2.699 g

 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here