Co to jest hummus 3
źródło: Pixabay

Hummus niedawno zagościł w naszych sklepach i na naszych stołach. Hummus wielu z nam kojarzy się ze zdrową, wegańską i wegetariańską dietą.  Czym jest hummus? Jest to rodzaj gęstej pasty, zrobionej z ciecierzycy, z dodatkiem najczęściej oliwy z oliwek, czosnku oraz pasty sezamowej – tahini, także często można go spotkać sprzedawanego z dodatkiem między innymi papryki w proszku. Podane powyżej składniki, to podstawa hummusu, natomiast ma bardzo dużo różnych wariantów.

Czy hummus jest zdrowy?

Jak najbardziej. Dzięki dużej ilości błonnika, hummus powinien być składnikiem diet odchudzających, a także oczyszczających. Hummus pomaga również kontrolować poziom cukru we krwi, poprzez wysoką sytość. W ciecierzycy, która jest głównym składnikiem hummusu, jest dużo białka, węglowodanów, ale i także żelaza oraz witaminy C, potrzebnej do lepszego wchłaniania żelaza. Ponadto hummus zawiera witaminę K, która w odpowiedniej ilości korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny. Ciecierzyca, jako roślina strączkowa, pomaga również stabilizować i obniżać poziom cholesterolu. W hummusie jest też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo potrzebnych w codziennej diecie.

Co to jest hummus 1
źródło: Pixabay

Z czym jeść hummus?

Tak jak wspomnieliśmy, do hummusu można dodawać wiele innych rzeczy. Dobrze z nim współgrają suszone pomidory, natka pietruszki, szczypiorek, papryka, a nawet miód i kakao.

Jak zrobić hummus? Przepis na domowy hummus.

Składniki potrzebne do zrobienia pasty z ciecierzycy:

  • 400 gram suchej ciecierzycy,
  • 200 gram pasty sezamowej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Sok z połówki cytryny,
  • Łyżka oliwy z oliwek,
  • Łyżeczka papryki mielonej wędzonej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 150 mililitrów wody o temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie pasty:

400 gram cieciorki zalewamy wodą z dodatkiem sody i moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy łyżkę soli i zalewamy wrzącą wodą, po czym gotujemy przez około 50 minut. Lekko przestygniętą, ale jeszcze ciepłą ciecierzycę obieramy ze skórki, dodajemy pastę sezamową, sprasowany czosnek, wodę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystkie połączone składniki miksujemy, aż do uzyskania jednolitej pasty. Idealnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i na kolację.

Dlaczego hummus jest dobry na cukrzycę?

Składniki pasty z ciecierzycy, powodują iż cały hummus ma niski indeks glikemiczny, co oznacza iż węglowodany w nim zawarte wchłaniają się powoli z przewodu pokarmowego. Dzięki temu unikniemy nagłych skoków glukozy i insuliny, co zapobiegnie problemom z insulinoopornością, cukrzycą oraz nawet z niekontrolowanymi napadami głodu.

Z czym podawać hummus?

Co to jest hummus 2
źródło: Pixabay
  • W klasyczny arabski sposób podania hummusu – chlebek pita posmarowany pastą,
  • Hummus z pokrojoną w paski czerwoną papryką (surową lub upieczoną),
  • Hummus z suszonymi pomidorami – pokrojonymi drobno lub zblendowanymi wraz z pastą,
  • Hummus z natką pietruszki,
  • Hummus z oliwkami zblendowanymi,
  • Hummus na słodko – z kakao, daktylami, masłem orzechowym,
  • Jako pasta do kanapek z dodatkiem wędlin, serów, tofu lub jajek,
  • Jako dip do krakersów, pokrojonych w słupki warzyw czy nachos,
  • Jako sos do sałatek.

Hummus – wartości odżywcze (w 100 g produktu)

  • Wartość energetyczna – 166 kcal,
  • Białko ogółem – 10 g,
  • Tłuszcz – 7,9 g,
  • Węglowodany – 14,3 g,
  • Błonnik – 6 g,

Witaminy (% zalecanego dziennego spożycia)

  • Tiamina – 0,2 mg (12%),
  • Ryboflawina – 0,1 mg (4%),
  • Niacyna – 0,6 mg (3%),
  • Witamina B6 – 0,2 mg (10%),
  • Foliany – 83 µg (21%),
  • Witamina A – 30 IU (1%).

Minerały

  • Wapń – 38 mg (4%),
  • Żelazo – 2,4 mg (14%),
  • Magnez – 71 mg (18%),
  • Fosfor – 176 mg (18%),
  • Potas – 228 mg (7%),
  • Sód – 379 mg (16%),
  • Cynk – 1,8 mg (12%),
  • Miedź – 0,5 mg (26%),
  • Mangan – 0,8 mg (39%),
  • Selen – 2,6 µg (4%).

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here