Hummus niedawno zagościł w naszych sklepach i na naszych stołach. Hummus wielu z nam kojarzy się ze zdrową, wegańską i wegetariańską dietą. Czym jest hummus? Jest to rodzaj gęstej pasty, zrobionej z ciecierzycy, z dodatkiem najczęściej oliwy z oliwek, czosnku oraz pasty sezamowej – tahini, także często można go spotkać sprzedawanego z dodatkiem między innymi papryki w proszku. Podane powyżej składniki, to podstawa hummusu, natomiast ma bardzo dużo różnych wariantów.
Czy hummus jest zdrowy?
Jak najbardziej. Dzięki dużej ilości błonnika, hummus powinien być składnikiem diet odchudzających, a także oczyszczających. Hummus pomaga również kontrolować poziom cukru we krwi, poprzez wysoką sytość. W ciecierzycy, która jest głównym składnikiem hummusu, jest dużo białka, węglowodanów, ale i także żelaza oraz witaminy C, potrzebnej do lepszego wchłaniania żelaza. Ponadto hummus zawiera witaminę K, która w odpowiedniej ilości korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny. Ciecierzyca, jako roślina strączkowa, pomaga również stabilizować i obniżać poziom cholesterolu. W hummusie jest też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo potrzebnych w codziennej diecie.
Z czym jeść hummus?
Tak jak wspomnieliśmy, do hummusu można dodawać wiele innych rzeczy. Dobrze z nim współgrają suszone pomidory, natka pietruszki, szczypiorek, papryka, a nawet miód i kakao.
Jak zrobić hummus? Przepis na domowy hummus.
Składniki potrzebne do zrobienia pasty z ciecierzycy:
- 400 gram suchej ciecierzycy,
- 200 gram pasty sezamowej,
- 4 ząbki czosnku,
- Sok z połówki cytryny,
- Łyżka oliwy z oliwek,
- Łyżeczka papryki mielonej wędzonej,
- Sól,
- Pieprz,
- 150 mililitrów wody o temperaturze pokojowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie pasty:
400 gram cieciorki zalewamy wodą z dodatkiem sody i moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy łyżkę soli i zalewamy wrzącą wodą, po czym gotujemy przez około 50 minut. Lekko przestygniętą, ale jeszcze ciepłą ciecierzycę obieramy ze skórki, dodajemy pastę sezamową, sprasowany czosnek, wodę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystkie połączone składniki miksujemy, aż do uzyskania jednolitej pasty. Idealnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i na kolację.
Dlaczego hummus jest dobry na cukrzycę?
Składniki pasty z ciecierzycy, powodują iż cały hummus ma niski indeks glikemiczny, co oznacza iż węglowodany w nim zawarte wchłaniają się powoli z przewodu pokarmowego. Dzięki temu unikniemy nagłych skoków glukozy i insuliny, co zapobiegnie problemom z insulinoopornością, cukrzycą oraz nawet z niekontrolowanymi napadami głodu.
Z czym podawać hummus?
- W klasyczny arabski sposób podania hummusu – chlebek pita posmarowany pastą,
- Hummus z pokrojoną w paski czerwoną papryką (surową lub upieczoną),
- Hummus z suszonymi pomidorami – pokrojonymi drobno lub zblendowanymi wraz z pastą,
- Hummus z natką pietruszki,
- Hummus z oliwkami zblendowanymi,
- Hummus na słodko – z kakao, daktylami, masłem orzechowym,
- Jako pasta do kanapek z dodatkiem wędlin, serów, tofu lub jajek,
- Jako dip do krakersów, pokrojonych w słupki warzyw czy nachos,
- Jako sos do sałatek.
Hummus – wartości odżywcze (w 100 g produktu)
- Wartość energetyczna – 166 kcal,
- Białko ogółem – 10 g,
- Tłuszcz – 7,9 g,
- Węglowodany – 14,3 g,
- Błonnik – 6 g,
Witaminy (% zalecanego dziennego spożycia)
- Tiamina – 0,2 mg (12%),
- Ryboflawina – 0,1 mg (4%),
- Niacyna – 0,6 mg (3%),
- Witamina B6 – 0,2 mg (10%),
- Foliany – 83 µg (21%),
- Witamina A – 30 IU (1%).
Minerały
- Wapń – 38 mg (4%),
- Żelazo – 2,4 mg (14%),
- Magnez – 71 mg (18%),
- Fosfor – 176 mg (18%),
- Potas – 228 mg (7%),
- Sód – 379 mg (16%),
- Cynk – 1,8 mg (12%),
- Miedź – 0,5 mg (26%),
- Mangan – 0,8 mg (39%),
- Selen – 2,6 µg (4%).