Grypa jest wirusowym zakażeniem dróg oddechowych i najczęściej epidemie grypy występują w okresie jesienno-zimowym. Do zakażenia grypą może dojść drogą kropelkową, przez bezpośredni kontakt. Grypa de facto jest sumą kilku objawów, które są związane z zakażeniem naszego układu oddechowego, wywołanym przez wirusy. Często objawy grypy mylone są z przeziębieniem, lecz jednak grypa jest groźniejsza od przeziębienia i w ciągu roku kilka milionów Polaków może być nosicielem grypy. Nieleczona lub niedoleczona grypa może powodować zapalenie płuc. Jest to choroba również układu oddechowego, wywoływana najczęściej przez bakterie.
Zapalenie płuc może być szczególnie groźne dla dzieci i osób starszych, lecz nikt nie powinien lekceważyć jego objawów. Statystyki mówią, iż w Polsce nawet 1% osób w ciągu roku może przechodzić zachorowanie na zapalenie płuc. Jakie są objawy zapalenia płuc? Najczęściej jest to gorączka, dreszcze i nadmierna potliwość, ogólne zmęczenie, mokry kaszel, podczas którego odkrztuszamy ropną plwocinę, także ból klatki piersiowej, który nasila się właśnie przy kaszleniu, ale także i przy głębokim wdechu, także w skrajnych przypadkach może to być duszność. Zapaleniu płuc może także towarzyszyć ból gardła powiązany z chrypką, katar oraz bóle mięśni – a więc też objawy typowe dla grypy. A jakie są objawy grypy? Także jak w przypadku zapalenia płuc – gorączka i kaszel, ale także i katar, ból gardła i częściej niż w przypadku zapalenia płuc – bóle mięśni i duże ogólne zmęczenie.
Jaka jest różnica między przeziębieniem a grypą?
Jednostki chorobowe jak grypa i zapalenie płuc są powiązane większością objawów, podobnie jak grypa i przeziębienie. W przypadku przeziębienia, objawy chorobowe zwykle występują łagodnie i powoli, narastają stopniowo, natomiast w przypadku grypy atak choroby jest nagły. W przypadku przeziębienia nie mamy temperatury, natomiast przy grypie zazwyczaj temperatura jest wysoka. W trakcie grypy mamy także bóle mięśni i stawów, co przy przeziębieniu nie następuje. Katar jest towarzyszem niemal każdego przeziębienia, natomiast w przypadku grypy zwykle przebiega łagodnie. Przeziębienie też nie powoduje tylu następstw, co grypa.
Jakie są powikłania po grypie?
Szczególnie na powikłania po grypie, czasami nawet po wykrytej i wyleczonej, narażone są najmłodsze dzieci oraz seniorzy, a także kobiety w ciąży, osoby z dużą nadwagą, a także osoby z chorobami współistniejącymi – cukrzycą, niewydolnością serca i innymi chorobami serca oraz płuc oraz osoby o obniżonej odporności (np. HIV). Do najczęstszych powikłań po grypie należy wspomniane wcześniej bakteryjne i grypowe zapalenie płuc, także zapalenie oskrzeli lub bolesna angina.
Po grypie mogą również zaostrzyć się objawy chorób już istniejących, szczególnie tych dotykających narządy oddechowe – astma, obturacyjna choroba płuc, a także i zaostrzenie chorób układu krążenia i serca. U starszych osób wśród powikłań po grypie może wystąpić także zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie mięśni. Rzadko i bardzo rzadko powikłaniami może być zapadnięcie na sepsę, niewydolność wielonarządową czy zespół Reyesa.
Jak leczyć objawy grypy?
Przede wszystkim grypę trzeba przeleżeć – zaleca się kilkudniowy odpoczynek i wygrzewanie się w łóżku, spożywanie dużej ilości wody, ewentualnie naparów ziołowych oraz oczywiście stosowanie medykamentów – leków na kaszel, środków przeciwzapalnych, przeciwbólowych i przeciwgorączkowych. Jakie są najlepsze domowe naturalne sposoby na leczenie grypy? Wcześniej wspomniane napary ziołowe – głównie napotne, rozgrzewające – kwiat i owoce bzu czarnego, liście brzozy, kwiaty lipy i łopian, a także soki – malinowy, jeżynowy czy porzeczkowy.
Wbrew obiegowej opinii Witamina C nie leczy grypy, lecz jej stałe przyjmowanie w dużych ilościach buduje odporność, wraz z witaminą D3, natomiast zwiększanie jej dawki podczas chorowania nie ma sensu. Jeżeli masz zatkany nos, możesz zrobić sobie parówkę z olejków, natomiast dobierz taką mieszankę, która nie podrażni płuc. Leczenie możesz sobie wspomóc także w kuchni – dodaj do obiadu większą ilość czosnku, na śniadanie dorzuć więcej cebuli na kanapkę czy do sałatki. Nasze babcie na podstawie cebuli sporządzały także syropy na kaszel.